PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

Archive for the ‘Perniagaan Katering’ Category


Persaingan harga dalam perniagaan adalah amat kritikal bagi peniaga-peniaga restoren, kedai makan atau pun katerer. Biasanya fenomena, “kalau murah rugi, kalau mahal tak laku”. Sekiranya ada seorang katerer letak harga satu set beriani berharga RM7.50 pada pelangannya, ada pula katerer yang lain, letak harga murah mencecah paling minima RM5.50. Ada restoren menjual ayam goreng berharga RM3.50 seketul dan ada restoren pesaing menjual ayam goreng cuma berharga RM2.50 semata-mata untuk menarik pelangan. Sebelum anda merungut tentang persaingan harga dari pesaing anda, cuba tanya soalan ini pada diri anda. “Bila anda ingin membeli bahan mentah untuk masakan bukankah anda juga akan mencari harga yang paling murah dari pembekal”. Begitu jugalah pelangan anda juga akan mencari harga katering yang paling murah. Tapi nanti dulu!!, Bila kita kata harga murah tak semestinya semua produk bahan-bahan mentah itu dijual murah anda dapat beli dipasaran. Walau pun persaingan sengit dalam pasaran pembekalan bahan masakan dalam pasaran, ada kalanya pembekal barangan yang berjenama masih kekal dengan harga yang tinggi dalam pasaran tanpa ambil peduli dengan pesaing-pesaing. Seperti produk-produk berjenama dari ‘Nestle’ tetap harganya tinggi. Kenapa syarikat seperti Nestle dapat mempertahankan harga yang tinggi di pasaran pengguna di negara ini?. Pelangan sering meletakan sebahagian nama jenama syarikat-syarikat itu sebagai nama barang itu sendiri. Contohnya, Nescafe. Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenama kopi pra campur atau kopi tapis tetapi kenapa pelangan suka gunakan nama, “nescafe”, bagi kopi tapis (filtered coffee). Tak ada pelangan ke kedai runcit meminta kopi filter tapi minta nescafe. Tak ada pelangan yang berkunjung ke restoren mamak meminta, “mamak kopi tapis satu”, tetapi mereka akan meminta, “mamak nescafe satu”. Jenama telah menjadi nama barang tersebut. Sama juga dengan ubat berus gigi, tak ada orang yang meminta dan sebut ubat berus gigi atau tooth paste tapi sudah jadi kebiasaan nama jenama barangan, “colgate”. Bagi pendapat pelangan, jenama memainkan peranan penting dari harga barangan tersebut. Barangan jenama bermaksud disini adalah barangan berkualiti. Restoren segera antara-bangsa KFC menjual seketul ayam dengan harga yang berlipat kali tinggi dari restoren mamak atau pun warung makan, tetapi sambutan ayam goreng dari KFC lebih hebat dari restoren mamak atau kedai mak minah dihujung Bagan.  Pelangan yang memilih ayam goreng KFC, sedar mereka membeli bukan sekadar seketul ayam goreng tetapi mereka beli kualitinya seperti cara penyediaan ketulan ayam yang bersih, halal, tempat makan yang amat menarik, layanan yang terbaik. Maka pelangan peduli sangat dengan harga yang ditawarkan. Ini mamak haji katakan “brand”. Untuk mengatasi persaingan harga dalam perkhidmatan katering kita perlu “brand” kan syarikat katering kita di mata pelangan.

Bagi pembeli atau pelangan faktor jenama adalah sangat penting. Bila anda tawarkan harga nasi beriyani set untuk pelangan, anda perlu beritahu juga, harga yang ditawarkan  bukan semata-mata harga untuk makanan tetapi harga merangkumi, kualiti bahan mentah seperti ayam dan beras. Ada berasmathi harga sekampit (5kg) RM30, ada juga harganya RM45. Kalau beras biasa cuma RM12. Ayam pulak ayam segar disembelih bukannya ayam ais dari negara jiran dan berat ayam yang dipiawaikan untuk membuat 10 ketulan bukan berat ayam sebarangan dan buat ketulan sesuka hati saja. Dan menyentuh sedikit cara masakan seperti memilih rempah yang berkualiti, contoh kualiti kayu manis dari Indonesia dan Sri Langka. Kayu manis dari Indonesia 1kg cuma RM6 – RM8 saja. Wal hal 1kg kulit kayu manis dari Sri Lngka mencecah sehingga RM45. Ini beza qualiti bahan rempah. Anda juga boleh sentuh tentang kersihaan dalam penyediaan makanan dari dapur masak sehingga lori menghantar makanan. Anda juga boleh yakinkan pelangan anda mengenai perkhidmatan yang anda akan berikan seperti lauk-pauk yang panas-panas, peralatan hidangan dan cara banquet yang unik, kebersihan selepas tamat majlis dan lain-lain cara yang terbaik anda lakasanakan dalan kartering.

Cara yang anda kemukakan untuk mempertahankan harga tawaran anda ini, sebenarnya adalah mem”brand”ingkan syarikat katering anda. Apa saja janji kepada pelangan anda semasa temu-bual ini perlu ditepati. Jangan berkompromi dengan staff anda, tentang perkhidmatan kualiti syarikat anda. Pendek kata apa yang mamak haji sarankan ialah, mula brandingkan  atau berjenamakan perkhidmatan katering anda di pasaran yang sekian perlu menghadapai persaingan hebat diluar sana dalam suasana yang sukar untuk mempertahankan harga jualan dalam masyarakat yang lebih condong kepada MURAH dari KUALITI. Wassalam.


Pemasaran yang mantap dan berkesan amat perlukan dalam setiap perniagaan. Kebanyakan buku atau atikal-atikal di internet cuma memaparkan lebih tiori dari apa yang patut diamalkan. Kadang-kala mamak haji terasa juga, “cakap ini tak serupa bikin”. Kita boleh cakap tapi nak buat memang payah. Ia seperti kita mampu beli alat senaman yang mahal tapi cuma guna pakai dalam sebulan kita sudah bosan dan campak masuk dalam bawah katil. Apabila dengar atau baca saja tentang kebaikan senaman, semangat kita mulai kobar-kobar tetapi bila amalkan dalam satu atau dua bulan, ia seperti orang Mamak Penang kata, ” semangat cuma genggam ayak ketui (ais batu), lama-kelamaan jadi caiyaq (cair).” Sebelum mulakan perniagaan kita buat strategi itu dan ini tetapi bila mula berniaga dalam tempoh dua atau tiga bulan strategi kemana, perniagaan kita pulak ke arah mana pun tak tahu. Setiap strategi dalam perniagaan yang kita buat seperti amalan harian, ia perlu buat seperti kita amalkan perkara-perkara yang lain seperti solat, makan, minum dalam kehidupan harian.  Amalan ini seperti makan pil-pil vitamin, kesannya memang lambat dan perlahan. Kita tak dapat hasil segera, walau pun menjual makanan segera hasilnya lambat jua. Orang kita ini jenis yang tak sabar. Sikap ingin untung banyak dan kaya cepat dan tamak haloba untuk mencari kesenangan akhirnya menggagalkan kita atau cepat meruntuhkan semangat kita untuk berjuang untuk kejayaan berkekalan  dalam perniagaan. Akhir sekali untuk menyenangkan hati kita, kena bomohlah, kerajaan tak tolonglah, kawan tipulah dan berbagai alasan. Ingin cepat kaya ini kita boleh lihat sikap pengusaha warung atau pasar malam atau warung tepi jalan. contohnya, Mamak Restoren nasi kandar jual seketul ayam dengan harga RM3.00 dan nasi sepinggan RM1.00, ini peniaga yang menjual kat pasar malam pun nak ikut restoren mamak nasiq kandaq apa hal?. Restoren mamak, perlu jual harga itu kerana, sewa, peralatan restoren, bayar letrik, air dan upah pekerja yang sangat mahal. Restoren Nasi kandar untung bukan kerana harganya tinggi tapi mereka tahu apa yang maksudkan, “titik pemulangan modal”. Peniaga pasar malam yang ini pulak tak faham apa yang dikatakan, “titik pemulangan modal” dalam perniagaan. Peniaga pasar kerana harganya tinggi cuma mampu jual  10 ketul ayam di pasar malam sehari dan mamak restoren mampu jual 100 ketul, membawa makna  sangat beza. Samping jual ayam goreng, air minuman juga membantu, Sekiranya  taukeh pasar malam jual lah seketul RM4.00 tapi cuma dapat jual 10 ketul, gaji sendiri pun tak lepas. Maka sebelum berniaga perlu tahu serba sedikit berapa perlu jual dan bagaimana boleh lariskan jualan target itu. Bagaimana nak lariskan jualan bermaksud  dalam bahasa perniagaan digelar, “strategi pemasaran perniagaan”. Bukan ajaib perkataan ini bukan?.

Seperti orang lain , mamak haji tak mahu tulis tiori panjang lebar mengenai strategi pemasaran ini tetapi ingin tanya beberapa soalan, Sekiranya soalan ini jawapannya anda boleh jawab, maka anda sedang ikut strategi pemasaran perniagaan anda. Sekiranya jawapannya tidak, anda perlu segera buat sesuatu untuk dapatkan jawapan “YA”. Berikut adalah soalan Mamak Haji kepada taukeh-taukeh katering mengenai strategi pemasaran:

1. Adakah anda tahu pelangan anda yang pernah menempah perkhidmatan anda majoritinya terdiri dari golongan masyarakat berpendapatan yang mana?. Golongan bawahan, pertengahan atau atasan?.Kalau hanya satu golongan masyarakat, kenapa?

2. Adakah anda tahu, apa pendapat dan pandangan pelangan yang pernah tempah perkhidmatan katering anda?. Adakah mereka ini akan menempah kembali gunakan perkhidmatan katering anda?.

3. Apakah anda tahu langkah-langkah yang biasa di ambil oleh bakal pelangan anda, sebelum membuat keputusan untuk menerima perkhidmatan katering anda?.

4. Adakah anda menyimpan rekod atau catatan pelangan-pelangan yang pernah memberi perkhidmatan katering seperti no.Tel, alamat, harga yang telah ditawarkan , jenis katering dan lain-lain bersangkutan maklumat pelangan?.

5. Apa kah menu atau cara melayan (buffet, hidang dll)menjadi  kegemaran majoriti pelangan anda?.

6. Adakah anda tahu, jenis menu atau perkhidmatan yang dianggap mahal oleh pelangan anda?.

7. Apakah pelangan anda berharap,  anda perlu menyediakan  potongan harga (added-value) atau hadiah sampingan untuk sesuatu perkhidmatan yang anda tawarkan?.

8. Apakah pandangan dan pendapat katerer pesaing tentang perkhidmatan katering anda?.

9. Adakah anda tahu kelemahan dan kelebihan dalam setiap menu yang anda tawarkan seperti rasa, harga dan mutu masakan. Boleh kah anda kekalkan kelebihan ini untuk satu tempoh yang lama?.

10. Kenapa anda mulakan perniagaan katering, adakah anda telah mencapai matlamat anda sekarang?.

11.  Adakah anda tahu rasa setiap menu yang dimasak tukang masak anda masak itu sedap atau sebaliknya.  Apa pandangan orang lain terhadap masakan tukang masak anda?.

12. Adakah anda senang dan sering mempromosikan perniagaan katering anda kepada orang yang anda tidak kenali?.

13. Apakah jaminan anda kepada pelangan dari segi perkhidmatan, ketepatan masa penghantaran, kualiti makanan atau rasa makanan?.

14. Apakah kini anda mempunyai kewangan, pengetahuan, pengalaman, peralatan, staff dan kemahiran masak yang secukup untuk mengembangkan sayap perniagaan anda?.

Wassalam.


Salam, ramai pembaca yang keliru tentang cash flow atau pun “aliran wang tunai”. Aliran tunai ialah wang dalam simpanan anda seperti wang syling, wang kertas, simpanan di bank atau pun over draft yang telah ditawarkan oleh pihak bank. Aliran wang tunai bukan hidangan yang telah masak untuk dijual. Jangan ambil kira ia sebagai aliran tunai. Pendek kata, wang yang ada dalam simpanan kita untuk membayar invoice, gaji pekerja atau pun membayar segala bil-bil. Jangan keliru dengan keuntungan jualan harian. Berpengetahuan sedikit dan serius dalam kendalikan pengurusan kewangan adalah sangat mustahak dalam perniagaan restoren yang sedang beroperasi atau pun yang ingin membuka perniagaan restoren yang baru. Anda perlu mengetahui cara untuk menguruskan kewangan perniagaan dengan bijak bukan saja semasa perniagaan sedang untung tetapi ia juga perlu dititik-beratkan semasa musim perniagaan mulai menjadi lembab dan merundum yang akan mengakibatkan pengaliran wang tunai masuk yang rendah. Perniagaan yang terbaik ialah apabila wang tunai yang masuk melebihi wang yang keluar. Ini akan menjadikan perniagaan anda sihat. Keadaan ini  jarang wujud untuk perniagaan baru malah dalam perniagaan baru wang masuk akan ketinggalan dibelakang wang yang keluar. Maka anda perlu adakan wang secukup untuk perbelanjaan harian. Cara ini digelar, “cash flow forecast” atau pun ramalan aliran tunai. Ramalan aliran tunai yang jelas akan menentukan  jumlah wang yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda dimasa kan datang berterusan. Dalam mengadakan bajet kewangan ramalan itu, anda perlukan dua jenis penyata perbelanjaan: 1. Perbelanjaan yang berhubung kait dengan jualan hidangan masakan  harian 2. Penyata perbelanjaan keseluruhan operasi perniagaan. Ini  bermakna pada akhir waktu perniagaan setiap hari anda perlu tahu jumlah jualan dan perbelanjaan yang berlaku di restoren anda. Ini bukan untuk pengiraan untung rugi tetapi menetukan kedudukan aliran tunai.

Mamak haji telah banyak kali menulis dalam posting mengenai akaun perniagaan ini. Cash Flow dalam perniagaan restoren seperti darah dan daging. Sekiranya anda mula mengambil berat tentang cash flow atau aliran tunai ini, sekurang-kurangnya insyallah boleh tentukan kejayaan seperti anda kehendaki atau pun dirancangkan. Kegagalan dalam mengawal dan menguruskan cash flow ini, kemungkinan perniagaan anda seperti menjangkiti  penyakit kanser, sedikit demi sedikit ia akan menjadi besar dan terpaksa anda tutup perniagaan dan memaksa diri anda untuk membuat pinjaman segera seperti “ah long”. Maka  anda tahu kenapa ramai pengusaha-pengusaha restoren terjebak dengan hutang ah long ini. Bila mula hutang dengan kadar faedah yang pelik dan manakjubkan, anda  bukan lagi  kandaq nasi tetapi hutang yang harus kandaq sampai patah kandar. Awas yea!. Mamak Haji harap sangat pengusaha-pengusaha Melayu ambil serius dalam menguruskan aliran tunai ini, insyallah anda boleh berjaya dalam perniagaan yang anda sedang jalankan atau yang ingin membuka perniagaan.

10 PERATURAN DALAM MENGURUSKAN ALIRAN TUNAI DALAM PERNIAGAAN YANG ANDA PERLU TAHU:

1. Jangan jadikan kantung aliran tunai syarikat anda kepada hampir sifar, ia ibarat anda telah gagal dalam perniagaan yang sedang anda menguruskannya.

2. Aliran Tunai ibarat roh dalam tubuh badan, ingat cuma Wang tunai yang terus hidupkan perniagaan anda.

3. Pada masa yang sama baca posting ini, tahukah anda berapakah baki wang tunai anda dalam syarikat anda atau dalam pegangan anda sekarang?. Adakah anda cuma bergantung kepada jualan harian yang belum tentu cukup untuk  perbelanjaan untuk esok hari. Jangan ingat cuma orang baru dalam perniagaan atau kurang pengalaman akan gagal dalam perniagaan, orang yang lama berniaga juga akan lingkup sekiranya tidak bijak menguruskan kewangan terutama dengan aliran wang tunai. Maknanya bukan semua perniaga yang berpengalaman boleh berjaya dalam perniagaan dan bukan semua peniaga yang baru dan tidak punyai pengalaman akan gagal dalam perniagaan. Kejayaan atau kegagalan perniagaan amat bergantung kepada pengurusan dan bukannya semata-mata pengalaman. Siapa juga sekiranya pandai menguruskan perniagaan yang diceburi, insyallah anda akan berjaya.

4. Apa saja perlu lakukan untuk hari ini, jangan sekali tunda untuk ke esok hari. Dalam perniagaan, “tiada esok untuk mu”. Mat Salleh kata, “tommorrow never dies”. Sikap menunda apa yang perlu buat untuk hari ini akan menjadi tabiat buruk yang mengongkong kita. Maka pastikan apa saja perlu buat seperti tutup kira-kira akaun perniagaan seperti jumlah jualan dan jumlah perbelanjaan perlu buat setiap hari. Pada mulanya ia memang sukar tetapi, ” alah bisa tegal biasa”. Ia akan menjadi routine harian yang amat menyeronakan dalam perniagaan.

5. Sekiranya tak mampu mengupah pekerja untuk menguruskan akaun syarikat, belajar dan buat sendiri. Jangan beri alasan yang bukan-bukan seperti pepatah melayu, “kalau tak pandai menari, jangan salahkan lantai”. Kalau tak pandai dalam akaun syarikat terutamanya menguruskan kewangan, belajar sekarang.

6. Jangan cari jalan mudah untuk menguruskan kewangan atau akaun perniagaan anda dari penyata akaun bank di akhir setiap bulan. Baki yang terdapat dalam penyata akaun bank tak sama dengan baki yang betul ada pada anda. Anda akan keliru nanti.

7. Bolehkah anda bayangkan enam bulan akan datang, berapakah baki tunai yang anda tinggal untuk anda menjalankan perniagaan?. Ramai peniaga gagal dalam perniagaan restoren kerana tak cerdik untuk meramalkan kewangan aliran tunai mereka untuk unjuran masa depan perniagaan yang mungkin hadapi kelembapan dan menyebabkan  alliran wang tunai juga turut lembab dan merundum.

8. Masalah aliran tunai tidak terjadi sendiri atau hadir tanpa diundang. Biasanya kita yang mengundang masalah aliran tunai kerana tidak cekap menguruskan atau meramalkan untuk masa depan perniagaan.

9. Menentukan dengan tepat ramalan (forecasting) aliran tunai adalah kunci  kejayaan dalam perniagaan restoren. Belajar cara yang betul dan bagaimana anda boleh meramalkannya “cash flow forecasting”.

10. Masalah aliran tunai adalah masalah besar sekali dalam perniagaan restoren, sekiranya anda terkeluar dari masalah ini, insyallah, anda boleh tumpukan 100 peratus untuk majukan perniagaan anda. Kadang-kala anda memang punyai bakat semula jadi dalam perniagaan restoren tetapi tidak boleh jadikan kenyataan  seluruh bakat anda untuk majukan perniagaan kerana sering terbantut kerana pengurusan tidak cekap dalam menguruskan aliran wang tunai.

Sebelum mamak haji sudahkan tajuk ini, sila baca masalah yang sering dihadapi oleh pengusaha restoren Melayu, yang telah dikirimkan oleh seorang pembaca budiman melalui email seperti berikut: “Salam mamak,baru-baru ini saya telah membuka sebuah restoran hasil perkongsian dengan seorang kawan.Masalah yg sy hadapi ialah restoran sy tidak mempunyai`cash flow`seperti yg mamak terangkan di artikel mamak.Kawan sy menggunakan wang jualan harian untuk membeli keperluan.Soalan saya bukankah seorang peniaga harus mempunyai modal pusingan sebelum memulakan operasi perniagaan dan tidak menganggu wang jualan harian?”.

JAWAPAN:

Salam Saudara Khubrani,

Terima kasih singgah diblog mamak haji. Soalan anda juga sangat baik. Untuk perniagaan terbaik perlu ada ramalan aliran wang tunai atau cash flow forecasting. Ramalan ini akan membantu seorang usahawan untuk ramalkan baki cash atau cash balance. Ramalan ini juga membantu anda jumlah keperluan tunai yg perlu ada untuk menjalankan perniagaan seharian, bila masa perlu  mencari sumber pinjaman,dan berapa jumlah cash flow yang anda perlu ada untuk sesuatu masa yg ditetapkan. Biasanya ramalan aliran cash flow ini dibuat untuk setahun tetapi dalam perniagaan restoren, ramalan dibuat untuk sehari ke sehari adalah terbaik.Satu perkara yang perlu ingat dlm perniagaan restoren adalah, cash atau tunai dimaksudkan ialah. duit syling, wang kertas, duit dalam simpanan bank atau pun kemudahan overdraft yg diberi bank dan bukan  hidangan yang telah siap masak untuk jualan harian.Sekiranya belum jual nilai hidangan kita cuma sifar. Jangan seakli-kali keliru dengan cash flow dengan keuntungan perniagaan yea.
saudara, perniagaan terbaik ialah bila mana wang tunai masuk melebihi wang tunai yang keluar. Ini akan memberi gambaran “perniagaan anda sihat”. Tetapi perlu ingat pendapatan dan perbelanjaan dalam cashflow jarang sekali dalam keadaan sama atau equal. Biasanya cash yang masuk akan tinggal dibelakang oleh cash flow yang keluar, maka dengan sebab itu anda perlu adakan cash flow yang cukup untuk menjalankan perniagaan seharian anda. Mamak Haji dah jawab soalan anda, ”  .Kawan sy menggunakan wang jualan harian untuk membeli keperluan”. Bila anda telah gunakan habis cashflow masuk, cashflow bagi perniagaan  anda adalah “O”. Sesuatu yang tidak betul sedang berlaku dalam perniagaan anda.
 
Dengan itu anda bersama rakan kongsi anda perlu mencari jalan untuk mempercepatkan cash flow masuk dari cash flow yang keluar.Maksud mamak haji anda perlu tahan cash flow keluar sebelum cash flow masuk dari jualan. Ini kena belajar “rolling cash” bukan rolling stone hahaha!. Cuba kongsi fikir bagaimana caranya tahan duit keluar itu sebelum duit masuk dari jualan. Perniagaan biasanya, Masuk dulu baru keluar tetapi perniagaan anda sudah jadi keluar dulu, baru masuk. Awas yea!. satu hari nanti keluar lebih dari masuk.sedikit demi sedikit ia menjadi bukit dan keadaan yang tak baik akan berlaku dalam perniagaan anda.Do something now! before too late!!!!.
 
Mamak haji bagi sedikit panduan untuk membaiki cash flow syarikat anda:
1. Cuba sediakan menu yang yang memberi sumbangan lebih kepada cash flow anda. Maksud mamak haji dari jual ulam-ulam dan ikan kering jual ayam goreng yg lazat. Kalau ulam 0.50 kupang harga ayam seketul RM3.00 – RM3.50. Daripada untung dua kupang jual ulam kita jual ayam dapat RM2.00. Dengan 1 ketul ayam anda dapat RM2.00 berbeza dgn untuk dapat untung ulam anda perlu jual 10 pingan. Bayangkan mana yg terbaik.
2. Kawal pembelian dengan cara kawal inventori. Mamak haji ada tulis mengnai ini panjang lebar diblog.
 
3. Akhir sekali yang penting cari jalan untuk lonjakan jualan (sales) dan keuntungan. OK dah panjang dah. Sekiranya ada masa baca posting mamak haji mengenai “Rakan Kongsi perniagaan”. Mamak haji dah jawab soalan anda “Soalan saya bukankah seorang peniaga harus mempunyai modal pusingan sebelum memulakan operasi perniagaan dan tidak menganggu wang jualan harian?” Wassalam.

Salam, Sebenarnya Mamak haji tidak sihat sangat nak menulis posting baru. Cuaca di Pulau Pinang semakin tinggi sehingga malam hari terlalu hangat.  Cuaca mainkan peranan yang amat penting kepada yang punyai daya ketahanan fizikal yang lemah. Terutamanya kepada kanak-kanak dan orang yang lanjut umur. Biasanya cuaca panas begini mamak haji ingin berehat dancuma buat kerja-kerja ringan. Mamak Haji juga minta maaf kerana banyak e-mail belum balas lagi, insyallah bila sihat nanti mamak haji akan balas tetapi kalau e-mail yang inginkan perhatian mamak haji tolong beritahu. Ada juga  pengusaha makanan e-mail kepada Mamak bertanyakan bagaimana mengatasi pelangan yang semakin kurang berkunjung ke premis jualan makanan mereka. Ada yang tanya mungkin tak terkena sihir atau perbuatan jahat dari pesaing mereka. Sebenarnya sebelum membuka apa juga perniagaan anda perlu memahami  bila, kenapa, bagaimana dan di mana orang ramai ini membeli atau tidak beli sesuatu produk yang kita jual kepada mereka. Ini adalah cara dalam percubaan untuk memahami keputusan yang bakal dibuat oleh pembeli induvidu atau dalam satu kumpulan. Dalam bahasa Inggeris ia digelar, “Customer Behaviorism” atau pun kalau dialih bahasa lebih kurang digelar, “Tingkah laku Pelangan”. Menghasilkan sesuatu produk memang mudah tetapi untuk menjualnya kepada pelangan sangat sukar dan perlu memahami dan bagaimana menilai dan membuat keputusan untuk membeli produk yang kita hasilkan.

Sebelum mamak haji teruskan, bagaimana pelangan membuat analisa tentang produk perniagaan kita, elok juga kita memahami tentang maksud “perception” atau persepsi atau pun dalam bahasa yang mudah kita gelar, “tanggapan”. Jadi mamak haji lebih suka gunakan perkataan “persepsi” kerana ramai ahli politik di negara suka gunakan perkataan persepsi rakyat atau penggundi terhadap parti politik yang mereka mewakili. Kadang-kala kita juga ingin tahu bagaimana pelangan membuat persepsi tentang  restoren, atau perniagaan katering yang kita jalankan. Tiga Faktor yang mempengaruhi persepsi secara umumnya ini ialah:

  1. Motivasi yang diwujudkan melalui pengalaman yang akan menjadikan persepsi. Sebenarnya jenis mereka ini ingin lihat apa yang sedia wujud di pemikiran mereka yang telah terbentuk persepsi. Golongan ini seperti selalu ke luar negera yang maju, ingin lihat kemajuan di negara ini.
  2. Kumpulan ini adalah telah menjadi sasaran-sasaran iklan melalui media massa. Persepsi mereka telah diwujudkan oleh iklan. Ia sama seperti media massa di negara ini membentukan “persepsi pengundi” melalui berita-berita negatif terhadap pembangkang. Kumpulan pelangan ii memerlukan iklan.
  3. Keadaan atau situasi sesuatu perkara akan banyak mempengaruhi persepsi pelangan. Dalam politik biasanya pihak yang sedang memerintah akan menunggu keadaan atau situasi politik yang akan mempengaruhi persepsi penggundi yang biasanya duduk di atas pagar. Pengundi yang “duduk atas pagar”,  ini bermaksud pengundi yang belum lagi membuat keputusan untuk memilih parti mana mereka ingin mengundi. Pengundi-pengundi seperti inilah yang “membawa tsunami Politik PRU 2008. Di mana parti memerintah telah kehilangan 2/3 undi majoriti diparlimen. Maka pihak kerajaan yang sedang memerintah akan menunggu kedaan dan situasi yang tepat untuk mendapatkan kemenangan. Dalam politik situasi atau kedaan ini digelar, “mementum politik”. Biasanya untuk memenangi pilihanraya setiap parti politik perlukn tiga faktur. 1. Kewangan yang cukup 2. Media massa yang digunakan sebagai propaganda politik. 3. Mementum Politik. Seperti anda mengetahui tarikh pembubaran parlimen dirahsiakan pihak yang memerintah kerana mementam politik yang tidak menentu bagi kemenangan mereka. Tetapi terlalu bergantung kepada memontum politik kadang-kala membazir masa dan duit rakyat.

Persepsi yang mamak haji terangkan dengan contoh politik adalah mudah difahami. Persepsi UMNO yang ingin disuntik dalam pemikiran orang Melayu ialah persepsi ketakutan. Ketakutan ini dieloberasi kepada “ketuanan Melayu akan hilang sekiranya parti pembangkang akan mengambil alih kerajaan”. Maka anda tidak rasa pelik “cerita-cerita hantu” yang karut dihidangkan dalam bentuk filem, drama dan cerita mulut kemulut untuk membina “bingkai” ketakutan dalam pemikiran orang Melayu. Ia adalah satu propaganda politik yang amat licik dan berkesan dalam kempen politik. Pembangkang pula siang malam adakan ceramah politik memburukan kerajaan memerintah dengan “persepsi rasuah”. Supaya rakyat menganggap kerajaan yang memerintah 100 peratus korupsi. Apa yang mamak haji ingin terangkan disini ialah “persepsi boleh dibentuk dan boleh digunakan” ia tidak boleh kawal oleh pemikiran biasa.  Dalam perniagaan “persepsi dibentuk melalui iklan”, mulut ke mulut dan juga melalui pengalaman pelangan itu sendiri. Persepsi sebenarnya teknik ekploitasi pemikiran manusia, ia seperti “camouflage” atau penyamaran yang digunakan oleh haiwan yang lemah untuk menunjukkan mereka hebat dlam bentuk fizikal untuk mengaburkan mata musuh. Kalau anda perhatikan burung seperti “burung hantu” punyai mata dan bahagian muka yang sangat mengerunkan yang melihhatnya tetapi cara logik burung hantu ini tidak pernah menyerang manusia. Begitu juga “hantu” diterjemahkan dalam bentuk hodoh untuk menakutkan kanak-kanak. Dengan sebab inilah Allah SWT jadikan golongan Jin yang sangat hodoh tetapi tidak memperlihatkan kepada manusia. Allah SWT tidak mahu wujudkan persepsi ketakutan manusia pada jin, kerana Allah SWT lebih berkuasa. Jadi kenapalah kita patut takutkan jin dan sihir sekiranya kita yakin yang Maha Berkuasa adalah Allah SWT. Sekiranya Allah SWT tidak memperlihatkan jin itu pada mata kasar manusia, kenapalah kita gatai sangat nak lihat jin?. Kerja bodoh bukan?. Jadi lupakan sihir atau pun kerja-kerja jahat jin ini dan tumpukan kepada ketakwaan pada Allah Yang Maha besar (takbir). Insyalallah kita selamat bukan saja didunia ini tetapi di akhirat juga kita akan selamat.

Kesimpulan makna, “persepsi” ialah sesuatu informasi yang sengaja dirangsangkan untuk dijelamakam  dalam pemikiran manusia untuk mengawal pemikiran manusia. Persepsi ini bukan kekal, ia boleh ditukarkan atau boleh di olah dengan pembelajaran, ingatan (memori) dan ekspetasi. Maka persepsi adalah penting untuk rangsangkan produk anda dibeli oleh pelangan. Inilah perkara yang asas dalam memformulakan strategi perniagaan. Setiap analisa mengenai perniagaan dan pelangan berdasarkan kepada 6W + 1H. What, Where, When, Which, Who, Why, and How. Dalam bahasa kita:  Apa?, Dimana?, Bila?, Mana satu?, Siapa?, Kenapa? dan Bagaimana?.

Mamak haji berhenti setakat ini dan kalau sihat akan kembali kepada tajuk bagaimana analisa sesuatu produk atau perkhidmatan yang pelangan boleh diterima oleh pelangan. Ramai di antara kita membuka perniagaan tanpa menganalisa terlebih dahulu perniagaan yang kita ingin ceburi akan di terima atau ditolak oleh pelangan. Wassalam. e-mail mamak haji: mohd.roslan99@gmail.com.


Ayam takari atau masakan seperti kurmak  ayam ini adalah makanan tradisional bagi masyarakat negara Nepal.

SIRI MASAKAN UNTUK KATERER KILANG.

Salam,  dalam siri masakan untuk katerer kilang, Mamak haji pertengahkan dua resepi hidangan menu utama ayam dari negara Nepal. Resepi-resepi ini akan banyak membantu dalam perniagaan katering di kilang yang mempunyai warga asing Nepal. Keadaan kantin di kilang tidak seperti dulu lagi, kita sebagai perlu mengubah menu masakan kita mengikut pelangan kita. Sekiranya tidak anda bukan saja kehilangan pelangan, perniagaan anda akan rugi dan terpaksa angkat bendera putih dan menyerah kalah. Jangan salahkan pelangan anda kerana mereka itu pekerja Nepal atau pun Bangladesh tetapi sebenarnya kita yang tidak dapat menyesuaikan diri kita dengan peredaran masa atau pun orang sekarang panggil “Globalisasi”. Bila negara mula maju, kebanjiran pekerja-pekerja asing dari negara ketiga tidak dapat elakan, kerana ia adalah faktor sosio-ekonomi kapatalisma. Memang betul kita dilahirkan tak lah cerdik sangat, kalau cerdik dah jadi Doktor, Jurutera atau pun Perdana Menteri tetapi kurang kecerdikan kita boleh dicerdikan dengan membaca, pelajari dari pengalaman  atau ikuti orang yang cerdik. Kelompok manusia biasa boleh dikategorikan tentang cerdik ini tiga golongan. Satu golongan mereka yang tersedia dikuniakan kecerdikan semula jadi sejak dari lahiriah. Golongan kedua ialah, mereka ini tidak bijak dari lahir tetapi biasanya suka ikut golongan pertama. Golongan ketiga ialah jenis yang tidak seperti golongan pertama dan kedua. Manusia golongan pertama adalah sangat cerdik, Manusia jenis kedua ialah akan menjadi cerdik dan manusia jenis ketiga ini adalah bodoh dan juga sombong. Jadi anda letakanlah dimana kedudukan diri anda. Dengan itu janganlah ikut jadi golongan manusia yang ketiga itu.

RESEPI HIDANGAN NEPAL: AYAM MASAK TAKARI.

  • 1 kg. daging ayam telah dibersihkan.
  • 1/2 cawan bawang labu yang telah dihiris.
  • 1 cawan yogurt (mamak haji guna santan saja).
  • 1/2 sudu  besar (tbsp) bawang putih dihiris.
  • 1/2 sudu besar (tbsp) halia dicincang.
  • 1 sudu besar serbuk jintan putih.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk cili.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk lada hitam (ditumbuk kasar).
  • 2 cawan air stok ayam atau dua kiub chicken stock dicairkan dengan 2 cawan air suam.
  • 5 kuntum cengkih.
  • 5 biji bauh pelaga.
  • 1 ” kayu manis.
  • 2 helai daun salam India/ daun beriani.
  • 1/4 sudu kecil (tsp) biji buah pala yang ditumbuk.
  • 3 sudu besar (tbsp) daun ketumbar yang dihiris untuk ditaburkan.

CARA-CARA MASAKAN:

1. Peramkan daging ayam yang telah bersihkan lada hitam, serbu kunyit dan garam lebih kurang 1/2 jam.

2. Panaskan minyak, masukkan cengkih, buah pelaga, kayu manis dan daun salam.

3.  Masukkan bawang dihiris, goreng sehingga bertukar warna kuning keemasan. Masukkan bawang putih telah hiris, halia, serbuk jintan putih, serbuk cilidan biji  buah pala.

4. Masukkan dengan segera ketulan ayam kedalam rempah dn gaulkan serata sehingga warna ayam bertukar kepada warna perangan sedikit..

5. Masukkan santan, air stok ayam.  Kecilkan api dapur dan reneh (simmer) sehingga ketulan ayam masak sempurna.

6. Hidangkan ketulan ayam dengan taburkan hirisan daun ketumbar. Semat mencuba. Jangan terlalu terkejut dengan rempah yang digunakan. Rempah-rempah ini sepatutnya ada di dapur anda bila ingin cuba resepi-resepi nasi kandar atau pun resepi dari benua kecil India.  Sediakan botol-botol yang bersesuain dan tandakan nama dan tarikh dimasukan rempahrempah tersebut. Rempah-rempah serbuk boleh gorengkan kering rempah biji dan kisar dan simpan dalam bekas yang kedap udara. Ia akan memberi aroma yang wangi dari rempah-rempah serbuk yang dibeli. Rempah-rempah ini bukan saja murah tetapi tidak ada campuran tepung beras dan kualiti rempah yang tersangat rendah. Wassalam.


KEPEKATAN KARI PARUPU TERGANTUNG KEPADA PARUPU.

Salam. Jangan nak ketawa pasal tajuk kari parpu ini. Dan bukannya, “PARPU KARI”. “Parupu kari”, adalah blogger yang sensasi dengan video-video lucah ahli politik dan  salah seorang yang paling istimewa dapat masuk dalam kapal selam TLDM dan mengambil gambar dalam kapal selam tersebut. Blogger terbilang UMNO ini lebih cukup hebat kerana anggota-anggota TLDM yang bukanya crew kapal selam tidak dapat menjejaki kedalam ruang kapal selam. Bayangkan keistimewaan seorang blogger dan orang awam yang begitu dipercayai oleh kerajaan Malaysia, demi keselamatan negara. Mamak Haji  tak ada kena -mengena dengan bloger sensasi UMNO ini.

Resepi kari parupu yang mamak haji ingin memepertengahkan ialah, Kari yang paling diminati di India dan juga rakyat keturunan Tamil di negara ini. Parpu atau namanya terkenal di India sebagai, ‘Toor Dhal‘, atau dalam bahasa tamil digelar, “Thuavaram Parupu”, adalah diet protein utama untuk orang-orang yang mengamalkan diet sayuran atau vegetarian diet. Penganut agama Hindu adalah golongan yang amalkan diet vegetarian. Maka Parupu ini menjadi makanan utama bagi mereka ini untuk sumber Protein. Di negara kita kari parpu ini di minati oleh segala golongan masyrakat kerana ia adalah kari pencicah yang menambahkan kelazatan bagi Roti Canai. Kesedapan Set Roti Canai yang sedap bukan saja bergantung kepada pembikinan rotinya  tetapi kari parpu juga memainkan peranan utama untuk melazatkan hidangan roti canai ini. Mamak haji kali ini menulis tentang resepi ini untuk memenuhi permintaan seorang katerer kilang perusahaan yang membekalkan makanan kepada pekerja Bangla dan Nepal. Resepi parpu adalah resepi menu “benggali” yang paling masyor. Kita sebagai katerer alaf baru ini, dimana kini pekerja asing berlambak-lambak beruata di kilang perusahaan kita, maka penting juga menimba sedikit ilmu masakan antara-bangsa untuk memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelangan kita yang berbilang bangsa. Bagi peniaga-peniaga roti canai, resepi parpu ini akan membantu anda untuk melariskan lagi roti canai anda.

RESEPI KARI PARPU/DAL.

Resepi Kari Parpu yang mamak haji yang ingin perkenalkan ialah resepi variasi Benggali yang yang bersesuain untuk orang Malaysia dan juga pekerja-pekerja asing dari benua kecil India. Ia bukan resepi masyarakat keturunan India di negara kita yang sering digelar, “Parpu  Sambar”. Parpu sambar ia berlainanan sedikit kerana sering gunakan sejenis adunan rempah yang digelar, “parpu podi”. Seluruh keenakan masakan kari parpu ini bergantung kepada cara masak kacang parupu. Kacang parupu yang terdapat dalam negara kita biasanya ada tiga jenis. Jenis pertama kacang parupu yang berwarna kuningan dan leper yang diimpot dari Negara India. Ia lebih leper sedikit dan nipis dan cepat masak. Jenis kedua dari negara Australia atau pun orang India gelarkan ‘Paruppu Australia”. Parpu jenis ini bersaiz besar dan tebal sedikit dari paruppu dari India. Ia murah dari parupu dari India. Biasanya parupu ini lebih sesuai untuk perniagaan dan amat sesuai buat kueh “masala vadeh” sejenis makanan ringan yang amat diminati di negara kita. Maka parupu Australia ini menjadi pilihan utama di negara ini. Parupu jenis ketiga ialah parupu jenis berwarna oren dan selalunya digelar “Parupu Mysore”. Parupu ini mempunyai keistimewaan dengan memberi rasa, haruman dan warna yang sangat terbaik. Kacang parupu ini lebih mahal dari kedua jenis parupu tadi. Ia lebih bersaiz kecil dari kedua-dua jenis parupu yang mamak haji terangkan. Paruppu ini sering digunakan dalam resepi Benggali. Satu lagi jenis seperti parupu yang mamak haji nak terangkan ialah, “Gram Dal” atau pun kita sering gelar,”kacang kuda.” Gram dal ini adalah kacang kuda yang dibuang kulit dan terbelah dua. Warna dan saiznya seakan paruppu  tetapi ia lebih mahal dari harga kacang parupu. Jangan salah pilih. Sebutan DAL itu perlu difahami. Maka inilah sebab mamak haji gunakan perkataan parupu ini lebih sesuai. Ramai juga di  negara kita gelar DAL untuk parupu. Ia akan megelirukan anda dengan resepi DAL -CA disebut. DALCA sebenarnya gunakan kacang parupu bukan gunakan kacang DAL atau GRAM DAL.

Menyediakan kari parupu, kacang parupu perlu dimasak dahulu dan diasingkan, sebelum mula masak kari parupu. Kebanyakan kari parupu orang Melayu, ialah kuah tak  pekat dan kacang parupunya pulak selalunya belum cukup masak. Ini disebabkan kari parupu disediakan kacang parupu dimasak sekali dengan rempah atau perencah rempah. Masak kari parupu bukan seperti masak kacang hijau untuk bubur kacang hijau. Parupu perlu dimasak asing. Untuk masak 1/2 kilo parupu ia mengambil masa sekurang-kurangnya 45 minit ke 1 jam lebih dengan api dapur biasa. Dengan sebab ini, cara terbaik masak parupu perlu menggunakan “pressure cooker” atau pun kacang parupu terlebih dahulu rendam.  Air yang digunakan untuk rebus kacang parupu perlu cukup setakat untuk masak kacangnya sehingga untuk menjaga keseluruhan  kelikatan kuah kari parupu. Biasanya sukatan air untuk masak parupu ialah 1 kali ganda dari paras air dengan paras kacang parupu. Biasanya parupu yang sedang rebus akan membuak sama seperti masak nasi. Bila masakan mula membuak,  kecilkan api dan masukan sedikit air sejuk dan rebus sehingga kacang paruppu lembut (kalau dipicit diantara dua jari ia akan hancur) Cara masak parupu ini sama dengan masak resepi  DALCA. Satu keistimewaan kari parupu ini ialah ia boleh disediakan dengan apa saja sayur-sayuran seperti labu air, kacang panjang, kentang, terung, labu ular, labu manis, carrot dan sebagainya untuk melazatkan lagi kari parupu ini. Sayur labu air dengan parupu adalah amat diminati oleh masyarakat Bangladesh atau Nepal.    Masyarakat kaum Tamil di Malaysia suka masak parupu dengan tomato, karot, bunga kobis, terung dan tidak ketinggalan dengan ubi kentang.  Anda juga boleh cuba resepi kari parupu dengan sayur-sayuran dan boleh tambah dengan daging ayam atau daging dan tukarkan menjadi DALCA yang sangat enak untuk makan dengan Nasi minyak, nasi tomato atau nasi beriani. Cara ini lebih komprensif dari resepi DALCA yang sebenar.

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm kacang parupu/dal.
  • 1 cawan santan jika dikehendaki.
  • 3 cili hijau dibelah dua.
  • 1 sudu kecil halia dicincang.
  • 3 biji cili kering.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk cili.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
  • 1  sudu kecil (tsp) biji jintan putih.
  • 1/2 sudu  kecil (tsp) biji jintan manis.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) Garam Masala (sekiranya ada).
  • 1 sudu kecil (tsp) gula.
  • secubit Astafeida – tidak kemestian
  • Garam secukup rasa.
  • Minyak untuk menumis.

CARA-CARA MENYEDIAKAN:

1. Masak kacang parupu dengan 2 cawan (cup) air, masukkan serbuk kunyit, serbuk cili. Sekiranya tak cukup air semasa memasaka boleh tambah air sedikit tetapi jangan terlalu banyak. Setelah masak secukup dan asingkan parpu yang telah masak.

2. Panaskan periok atau kuali dengan api sederhana besar dan masukkan minyak untuk tumis. Bila minyak panas masukkan cili kering,   biji jintan putih dan manis,  sekiranya suka boleh masukkan daun kari sedikit dan halia cicang. Bila biji rempah mula meletop, masukkan cili hijau.

3. Masukkan “serbuk astofeida” sekirana suka pada baunya tapi mamak haji tak galakan orang melayu gunakan astofeida menjadi bau harum rakyat bangla…hahahaha. Jangan ambil hati yea..bergurau saja.  Astofeida ini bentuk serbuk yang diperbuat dari bawang putih dan halba. Awas jangan sampai hangus tumisan anda nanti pahit pulak kari anda. Masukkan serta-merta parpu yang telah masak tadi kedalam tumisan. Tumis campuran parupu dalam 2-3 minit lagi dengan adunkan rempah-rempah tadi.

4. Masukkan air mengikut kepekatan yang anda kehendaki. Pada masa ini juga, sekiranya anda suka bolehlah masukkan sayur-sayuran (labu air), kentang, tomato, dan karot. Biarkan kentang masak secukup. Masukkan garam secukup rasa. Perhatikan mamak haji suruh masukkan garam diakhir ubi kentang masak kerana garam akan melambatkan ubi kentang masak. Sekiranya garam dimasukkan diawal masakan, kita tidak boleh tentukan jumlah garam yang diperlukan ia semasa cair dan selepas bertukar menjadi pekat. Dengan sebab itu masukkan garam di akhir setiap masakan.

5. Masukkan santan dan tentukan kepekatan kari yang anda kehendaki, biasanya rak yat India tidak  gunakan santan. Biarkan ia dimasak 5 minit lagi sehinnga mendidih untuk tidak cepat basi. Keluarkan dari dapur dan hidangkan. Kari parupu ini amat sesuai menjadi kuah pencicah untuk roti canai, capati, tosai atau roti potong. Khasiat parupu yang tinggi protein itu sangat sesuai untuk kanak-kanak dan juga kepada ingin menjaga diet dalam makanan. Selamat mencuba. Sekiranya anda ingin tanya soalan khusus mengenai masakan ini boleh e-mail mamak haji: mohd.roslan99@gmail.com. Wassalam.

Mamak haji gunakan Pressure Cooker ini untuk rebus daging (masak hitam), sup mamak atau masak parupu. Ia sanagat mudah digunakan dan juga murah harganya (RM150.00) untuk lima kilo dan ada juga yang bersaiz kecil untuk satu kilo.


Salam, Mamak haji nak tanya kat taukeh-taukeh restoren, Adakah semua pekerja anda di restoren anda tahu mengenai bagaimana sebuah perniagaan restoren menjalankan perniagaan?. Cuba tanya pada pekerja anda, mereka tahu tak mengenai perniagaan?. Sudah pasti mereka tidak tahu atau tak mahu ambil tahu, “Apa itu Perniagaan”. Bagi mereka cukup bulan dapat gaji sudah!. Ini bukan salah pekerja, bagi mereka kalau tahu pasal perniagaan, sudah tentu mereka dah buka kedai makan. Tak tahulah jadi kuli. Kalau kita fikirkan dari keputusan pendapat pekerja-pekerja ini, sudah tentu mereka pun tak tahu, anda sebenarnya menjalankan sebuah perniagaan. Mamak Haji tanya balik kepada pengusaha restoren, kalau anda begitu bersemangat hendak meningkatkan  jualan harian restoren, bila perniagaan anda semakin hari semakin merundum, bagaimana pekerja-pekerja ini boleh membantu anda?. Akhirnya anda cuma syok sendiri kerana pekerja kita tak faham apa itu perniagaan sebenarnya, walau pun kita faham.  Untuk memahamkan pekerja apa itu perniagaan tak perlulah hantar pekerja itu belajar “business” pulak. Apa yang anda perlu lakukan sebagai pengusaha , ambil sedikit masa dalam setiap minggu untuk sesi taklimat tentang asas-asas perniagaan. Seminggu satu topik, ia perlu berterusan. Jangan hangat-hangat tahi ayam. Sebelum tutup kedai, panggil pekerja-pekerja anda, belanja makan piza atau McD atau kentucky hahahaha..kalau dua tiga orang oklah tapi kalau ramai suruh tukang masak masakan istimewa. Jamu selera dengan pekerja anda dan mulakan taklimat tentang perniagaan dengan contoh tajuk-tajuk yang mamak haji berikan dibawah ini. Di akhir taklimat asas perniagaan ini, jangan lupa baca doa selamat dan murahkan rezeki, maka ia akan jadi perkumpulan yang diberkati Allah SWT.

1. Keuntungan = Jualan Tolak dengan Perbelanjaan. Sekiranya perbelanjaan lebih dari jualan kita boleh bukak pintu kedai dan tutup. Selepas semua wang tunai habis, kita tutup rapat perniagaan kita dan balik kampung. Perlu terangkan kepada pekerja kita, apa yang kita perolehi dari jualan bukan semuanya untung. Kadang kala ada juga juru wang ini cukup baik, dia akan bocorkan rahsia jualan harian kepada pekerja-pekerja. “Hari ini boss untung bayaklah sampai puluh ribu”. Maka pekerja yang tak faham..biasalah.

2. Perbelanjaan dalan perniagaan ada 2 jenis.  Ia itu tetap dan berubah. Berikan contoh mudah seperti sepinggan mee goreng mamak, semua bahan-bahan untuk menyediakan mee seperti mee, sayur, cucur, minyak dan juga gaji pekerja adalah, “Kos Berubah (tak tetap).”  Kos tetap ialah seperti sewa kedai, yuran astro, yuran lesen perniagaan Majlis Tempatan. Apabila saja mee goreng telah siap kos yang ada pada mee goreng pertama sekali ialah kos tetap.  Bila pelangan bayar duit di kaunter kos berubah akan menyusul. Kalau kita jual mee goreng mamak sepinggan RM3.00 bukan untung RM3.00. Ini kena ingat. Mungkin untungnya cuma RM0.50 saja.

3. Semua bahan masakan, makanan atau minuman yang terdapat dalam restoren adalah seperti wang tunai. Maka setiap barangan ini perlu dijaga dengan baik. Stok yang berlebihan akan membantutkan aliran tunai. Maka setiap gelas air sekiranya pecah semasa basuh sebenarnya anda telah menghilangkan nilai tunai gelas tersebut. Dan berbagai-bagai contoh yang lain anda boleh misalkan.

4. Sebenarnya meningkatkan jualan harian akan lebih menguntungkan dari cuba mengurangkan kos perbelanjaan seperti mengurangkan masakan. Tetapi ramai suka mengurangkan kos dari meningkatkan jualan. Bagi mamak haji suka yang pertama dengan meningkatkan jualan, tapi terpulanglah kepada pengusaha sendiri. Kita perlu punyai kemahiran untuk menangani kedua-dua perkara ini dalam satu masa. Sekiranya ada pekerja yang berminat dan punyai bakat dalam jualan, beri perhatian khas kepada dia.

5. Dalam seringgit ada 20 sen duit syling lima.  Berikan kepada pekerja-pekeja anda suruh mereka bahagikan kepada sewa restoren, gaji pekerja, dan semua perbelanjaan. Mereka akan terkejut apa yang baki tinggal kepada mereka. Pekerja akan lebih memahami diri anda.

6. Beritahu kepada pekerja anda sebenarnya kos mereka adalah lebih dari gaji yang mereka terima sebanyak 30 peratus. Maka setiap RM100 ringgit gaji mereka , tambahan RM30 untuk mereka seperti KWSP, SOCSO, cuti rehat, cuti sakit, pakaian seragam, makanan dan minuman seharian. Sekiranya gaji RM700 sebulan makan tambahan ialah RM210 sebulan. Maka inilah kos pekerja.

7. Di Perniagaan restoren, kos perbelanjaan paling tinggi adalah gaji pekerja. Inilah sebab setiap pekerja selalu diperhatikan oleh majikan.  Produktiviti pekerja amat penting dalam perniagaan restoren. Dengan sebab itu kenaikan gaji dalam perniagaan restoren terlalu kritikal. Kenaikan gaji selalu diberikan mengikut produktiviti pekerja bukanya mengikut tahun berkerja.

8. Peralatan baru dibeli untuk meningkatkan jualan. Untuk beli peralatan perlukan wang, wang mungkin dari kocek pengusaha atau dipinjam.  Peralatan yang terbaik dan dijaga selalunya memberi pulangan pelaburan yang baik. Peralatan bukan saja mudahkan kerja tetapi selalunya menjimatkan tenaga kerja. Penting sekali perlatan di restoren akan meningkatkan jualan yang sedia ada.

9. Kadang-kala kita terlepas pandang pada benda kecil yang terbuang yang melibatkan kos yang tinggi sekiranya dikira mengikut bulanan.  Ini akan mengakibatkan kos tinggi dalam perbelanjaan. Bahan -bahan masakan seperti minyak masak, gas memasak, teh, gula, susu, sabun basu, tisu, air, letrik dan lain-lain yang dibazirkan, walau pun terbuang sedikit tetapi ia kan menjadi jumlah yang besar dan kos terbuang yang banyak. Maka  pada setiap hari barangan ini perlu jaga.

banyak lagi perkara lain kita boleh bincangkan dan beri pengetahuan asas perniagaan untuk pekerja kita dalam taklimat dengan pekerja. Pada pengusaha- pengusaha yang baru buka perniagaan restoren ambil berat tentang perkara ini. Kejayaan sesebuah perniagaan restoren terletak pada berkerja kumpulan atau team work, bukan perseorangan. Mamak Haji harap taklimat seperti  ini anda masukan dalam SOP restoren anda. Wassalam.


Salam, Resepi masakan Indonesia ini, mamak haji ceduk dari internet dan ubah-suai, tapi malangnya tak ingat pulak hasil dari siapa, maka mamak haji mohon empunya diri halalkan  resepi-resepi ini. Bagi mamak haji Ilmu ini untuk kebaikan bersama, untuk tujuan ini boleh diambil  Ilmu orang lain seperti kita ambil Ilmu yang cipta lampu, sistem air, sistem jalan, kipas angin, radio, telivisyen tapi jangan ambil ilmu Yahudi Bil Gates nanti kena saman. Salah ialah gunakan ilmu orang lain untuk cari wang untuk diri sendiri. Ia seperti DVD cetak rompak, Cetak rompak ini seperti  mencuri hak orang lain dan buat duit dengan senang. Resepi-resepi ini mamak haji telah cuba di kantin-kantin perusahaan dan mendapat sambutan yang baik. Masalah masak dikantin dan di restoren sangat berlainan. Restoren rsepinya mudah tak perlu ubah kerana yang suak resepi kita saja yang kunjung ke restoren kita. Tak akan ada pelangan nak makan burger mai restoren mamak?. Masakan kantin perlukan berbagai-bagai jenis resepi dan setiap hari perlu ditukar, sehingga boleh pecah kepala otak kita memikirkan perlu masak. Mamak Haji masa jalankan perniagaan kantin biasanya mengadakan 15 resepi sehari dan kalau sebulan perlukan sekurang-kurangnya seratus jenis resepi.  Ini tolak resepi tetap, kari ikan, kari ayam, ayam goreng dan ikan goreng. Sayur pulak setiap hari sekurang-kurangnya lima jenis perlu adakan. Seronok buat kantin ialah pelangan tetap tak perlu peningkan kepala. Masak pasti habis. Paling leceh adalah isu komplen tak tahan. Setiap hari ada saja masalah. Ini yang tak tahan dalam perniagaan kantin ini. Kalau takat  1,000 pekerja boleh kita puaskan hati mereka 100 peratus?. Maa dengar telingga kanan, buang ikut telingga kiri. jangan ambil serius sangat, ini keran manusia ini kalau kita buat seribu kebaikan tak nampak, tapi satu kesalahan tersilap menjadikan isu yang besar dan lupakan seribu kebaikan kita. Maka sesiapa yang minat buat perniagaan kantin jangan lupa pesanan ini. Buat selagi terbaik yang termampu, buat duit dan habis kontrak cabut cari tempat lain.  Jangan beli peralatan untuk kantin tapi sewa peralatan kantin. Pastikan dalam enam bulan kita ambil balek modal dan enam bulan lagi  cari untung maksima. Kalu pengurusan yang bertimbang rasa dan mewujudkan keadaan menang-menang boleh sambung perkhidmatan. Kebanyakan pengurus kilang ini cakap besar, satu pii boleh cari sepuluh. Lama kelaman kantin kilang dia tak ada katere yang ingin berniaga. Katerer-katerer baru yang terkobar-kobar ingin berniaga, kena awas jangan masukan kepala anda  kedalam mulut cap harimau..dulu duit pakai  cap harimau sekarang pakai kepala agong. Kita kata rasuah ini orang kerja kerajaan saja terlibat, tapi sebenarnya dalam pengurusan swasta lebih kuat rasuah. Mula dari pintu gerbang sehinggalah kepada pengurus-pengurus yang bergaji puluhan ribu. Astaga..kita marah orang kerajaan yang ambil sepuluh dua puluh tapi di  swasta lagi teruk?. Ada supplier mempunyai tiga empat nama syarikat, yang  masuk sebut-harga cuma tiga sayrikat kepunyaannya. Siap kerani purcasing mintak tambahkan harga. Tambah untuk dialah. Dengan sebab itulah kontraktor Melayu tak ada peluang langsung di kilang-kilang bukan Melayu di Pulau Pinang ini. Tapi orang-orang ini juga kata, kuota Melayu atau hak keistimewaan Melayu di negara ini perlu dihapuskan. Taukeh-taukeh kilang ini, sifat perkauman mereka ini lebih tebal dari kulit babi hutan. Kalau ada kaum ini kata, perlu hapuskan hak istimewa Melayu di negara, orang melayu perlu kata, Piiraaah lan@$#!!!!. hahaha! geram, kalau orang Melayu tak bergantung kepada kerajaan nak bergantung kepada jenis kaum keparat ini?.

Kebaikan Kantin kepada katerer, cuma mempunyai pelangan yang tetap dan mereka pulak tak ada pilihan dan terpaksa menjamu selera dengan kita. Selera makan orang ini banyak bergantung kepada  keadaan fizikal mereka. Ada yang kerja di pejabat seleranya lain dan ada yang kerja berat selera lain, tambahan pulak sekarang ini kilang di negara ini sudah menjadi seperti PBB (Pertubuhan Bangsa-bangasa Bersatu- UN) Ada pekerja Nepal, Bagladesh, Sri Langka, Vietnam, Myanmar, Indonesia, Melayu, Cina dan India. Bayangkanlah masak untuk mereka bukan kerja mudah. Kadang-kala kita kesian juga memikirkan selera mereka. Kebanyakannya kilang-kilang perusahan pengeluar barangan letronik, telah memahami keperluan kantin di kilang mereka. Ada juga kilang memberi subsidi makan tengah hari kepada pekerja-pekerja ini sebanyak RM2.00 hingga RM3.00. Sekiranya wang subsidi diberi terus kepada pekerja dari luar negara ini , mereka sebenarnya tidak akan gunakan wang ini untuk makan tetapi gunakan untuk membeli kad pre-paid. Maklum sajalah mereka ini tinggalkan anak bini dikampung halaman. Makanan yang diet seimbang perlukan untuk tubuh badan untuk kekuatan fizikal dan mental. Bila makanan yang berzat tidak diambil, maka tubuh badan akan lemah dan perlu menghadapi berbagai jenis penyakit. Bila pekerja sering sakit, siapa yang susah?. Produktiviti kilang akan merosot. Maka Mamak haji nasihatkan kepada pengurusan kilang, beri subsidi makanan ini terus kepada katerer untuk membekalkan makanan yang berkhasiat untuk pekerja-pekerja ini. Inilah peranan utama kantin dikilang-kilang, selain dari mendapat makanan yang bersih, sihat dan juga murah untuk pekerja anda, dan dapat meningkatkan produktiviti dan ia menjadi fungsi utama dalam menjaga kebajikan pekerja-pekerja. Pengurusan kilang perlu ingat, pekerja luar negara ini bukan seperti mesin-mesin diimpot dari luar negara, mereka ini adalah manusia seperti kita. Sifat berperikemanusian atau empathy perlu ada pada setiap usahawan. Zaman beli hamba abdi ini lama telah berlalu. Jangan ulangi perbuatan keji ini.

RESEPI INDONESIA:

1. RESEPI : MASAK KERING TEMPE

TEMPE GORENG KERING PEDAS

TEMPE GORENG KERING PEDAS

Hidangan : 10 orang.

BAHAN-BAHAN:

  • 5 keping tempe dipotong halus.
  • 250gm kacang tanah.
  • 200gm ikan bilis.
  • 5 cili merah dihiris halus.
  • 5 cili api dihris halus.

Bahan Tambahan:

  • 2 sudu besar airsam jawa pekat.
  • 3 sudu besar gula merah.
  • 1 sudu besar gula pasir.
  • sedikit air + garam.

Perencah: Ditumbuk halus atau dikisar (dengan air yg paling minima)

  • 8 biji bawang merah.
  • 3 ulas bawang putih.
  • 1 inci lengkuas bersaiz ibu jari dihiris.

CARA-CARA:

1. Goreng semua bahan utama, tempe, kacang tanah, ikan bilis dan cili.

2. Tumiskan perencah denga sedikit minyak hingga bau harum naik. Masukan jus asam jawa, gula merah, gula pasir dan air. Adunkan gula sehinnga cair dan rata. Air asam untuk gula tak menjadi keras bila sejuk.

3. Masukkan semua gorengan di atas. Gaulkan sama rata. Angkat dan hidang didalam tray.

Selamat mencuba.

2. RESEPI TAUHU GORENG SUMBAT.

TAUHU GORENG

TAUHU GORENG

hidangan : 20 KEPING.

BAHAN-BAHAN:

  • 10 keping tauhu (putih) dibelah dua bukan  seperti tahu sumbat ptong silang tapi potong bahagi dua. Tahu ini di Pulau Pinang digelar “takua”. Tauhu di sini tebalnya lebih 1″ maka kena potong ketebalan 1/2″ atau menjadikan dua. Kalau tauhu nipis 1/2″ tak perlu potong dua.Setiap tahu perlu dipotong “kocek” untuk mudah sumbat isinya sebelum digoreng. Di goreng dan diasingkan.

Bahan-bahan untuk inti tauhu:

  • 1 batang saderi dipotong halus.
  • 100 gn taugeh.
  • 3 ketul isi ayam (200 -250gm).
  • 3 ulas bawang putih diketuk dan dicincang.
  • 1/2 sudu kecil tsp serbuk cili.
  • secubit lada hitam.
  • Garam dan sedikit gula pasir.

Cara-Cara masak inti:

1. Panaskan kuali dan masukan sedikit minyak. Tumis bawang putih sehingga naik baunya dan masukkan isi ayam bersama serbuk cili dan serbuk lada dan sedikit garam. Biasanya kita dapati isi ayam akan melekat pada kuali semasa goreng dengan minyak yang sedikit. Untuk elakan isi  ayam melekat pada kuali, salutkan isi ayam dengan sedikit minyak sebelum masukkan dalam kuali panas. Bila isi ayam mula masak, masukkan daun saderi dan diikuti taugeh. Inti anda telah siap.

2. Sejukkan inti. Masukkan inti kedalam kocek tahu yang telah goreng secara menekan dengan ibu jari. Apabila tauhu telah diisi (kalau tahu itu pecah sedikit tak mengapa). Sedia untuk goreng dengan tepung.

PENYEDIAAN TEPUNG UNTUK GORENG:

  • 100gm tepung beras.
  • 50gm tepung ubi.
  • 1/2 cawan santan.
  • 1 butir telur.
  • 1/4 sudu kecil serbuk kunyit.
  • garam secukup rasa.

Cara-cara menyediakan tepung goreng.

1. Adunkan semua bahan-bahan di atas dan gunakan sedikit air untuk mendapatkan hasil tepung yang baik. Kelikatan tepung goreng itu sama seperti goreng pisang. jangan terlalu likat dan nipis. Celurkan tahu satu persatu dan goreng sehingga warna tahu anda kuning keemasan. ia sangat sedap dan amat diminati oleh tenaga kerja Indonesia.

2. Kalau ada lauk ayam yang tidak habis jualan, basuh ketul ayam segera dan simpan dipeti sejuk (freezer) kalau di rumah  dibahagian atas. Ketul ayam yang disimpan, kalau ingin gunakan perlu rebus sehingga mendidih dan gunakan sebagai inti tauhu goreng atau pun masakan “begedil” ayam. amat sedap dari daging ayam yang segar. Jangan bazirkan makanan.

3. Cara buat tahu goreng ini cepat, penerangan mamak haji nampak macam lama. sebenarnya Mamak Haji boleh siapkan 60 keping tauhu dalam masa kurang dari 30 minit. Selamat mencuba.

P/S : Mamak Haji cuba bantu katerer dikilang dengan resepi-resepi yang sangat diminati oleh pekerja-pekerja dari negara lain untuk pengusaha mencuba resepi baru untuk menambahkan pendapatan. Sekiranya ada pengusaha katering ingin kongsi pandangan tentang berniaga di kantin boleh e-mail mamak haji : mohd.roslan99@gmail.com. WASSALAM.


Salam, Dalam siri pertama Mamak Haji telah terangkan mengenai sifat hasad dengki yang hina, peranan sifat mulia Ghibah dan juga persaingan dalam perniagaan yang dibenarkan mengikut lunas-lunas Islam. Dalam bahagian kedua ini kita belajar sedikit mengenai startegi bagaimana kita memulakan ‘perang’ terhadap pesaing perniagaan kita, apabila perniagaan kita digugat oleh pesaing yang tidak beretika. Dalam dunia perniagaan semua perniagaan ada risiko, dan juga jangan heran, banyak perniagaan gulung tikar sebelum usia setahun. Persaingan ini bukan saja dari restoren, syarikat-syarikat katering yang berada disekitar tempat perniagaan anda tetapi harus ingat persaingan hebat juga masih berlaku melalui warung-warung makanan yang tumbuh seperti cendawan selepas hujan, kedai-kedai makan dan juga gerai-gerai yang canggih yang terdapat didalam pasar-pasar raya terbesar yang terdapat di kawasan anda berniaga. Memahmi dan bersaing denga pesaing-pesaing juga adalah faktur penting untuk menyediakan “Rancangan Perniagaan”, sebelum anda ingin buka perniagaan.  Jangan hanya mengalisa perniagan makanan yang sedang maju tetapi perlu juga kaji premis-premis dan juga syarikat restoren yang telah gulung tikar. Ini nasihat untuk yang ingin membuka perniagaan restoren, katering atau pun gerai-gerai makanan.

Bagi peniaga-peniaga yang sedang berniaga dan menghadapi persaingan hebat, tidak boleh hanya peluk tubuh dan serahkan sebulat-bulatnya kepada Allah SWT. Sebagai manusia, kita perlu ada sifat marah. Sekiranya tiada sifat marah, atau yang lemah sifat kemarahan itu adalah tercela dari segi agama Islam. Seperti Firman Allah SWT dalam surah al-Fath: 29 yang bermaksud, “Mereka itu bersikap keras terhadap orang-orang kafir.” Allah SWT juga berfirman dalam Al-Quran, surah at-Tahrim:9 yang bermaksud: “Wahai Nabi! Berjihadlah (menentang) orang-orang kafir dan orang-orang munafik, serta bertindak keras terhadap mereka. Dan (sebenarnya) tempat mereka ialah neraka jahannam, dan itulah seburuk-buruk tempat kembali.” Bersikap keras bermakna ada tanda-tanda kekuatan cemburu dalam diri, ia itu menyebabkan wujudnya sifat marah. ‘Marah’ bukan bermaksud kita perlu lakukan perkara-pekara yang ditegah oleh Agama Islam seperti jumpa bomoh, menjerumus diri dalam perkara keji atau merampas secara kekerasan hak orang lain.  Kita perlu marah bermaksud, kita perlu bangkit dengan memberi persaingan yang sihat dalam perniagaan. Kita jangan ada hasad dengki tetapi perlu ada sifat “ghibah” yang terpuji untuk menjadi peniaga yang lebih baik dari pesaing untuk majukan perniagaan kita.

Seni peperangan Sun Tze,  ini terkenal untuk melawan musuh dan menang dalam peperangan. Membuka perniagaan bukan sukar sangat tetapi mempertahankan perniagaan yang sedia adalah sangat sukar. Dunia perniagaan bukan seperti  10 tahun dulu seperti cuma golongan tertentu saja menceburkan diri dalam perniagaan, tapi kina siapa saja boleh memulakan perniagaan dan boleh memberi persaingan yang hebat kepada peniaga lama. Peniaga lama yang tidak akan tahan dengan cabaran dan kehendak atau trend baru pelangan, akan gulung tikar. Seni Peperangan Sun Tze yang terkenal dalam memenangi setiap peperangan boleh diadapsikan kepada perniagaan, politik atau pun ekonomi. Strategi ini juga digunakan oleh ramai peniaga-peniaga Tiong Hua yang berjaya dalam perniagaan di negara ini. Di sini Mamak haji menerangkan sedikit mengenai Falsafah Strategik Peperangan Sun Tze. Bila disebutkan “peperangan” anda perlu berfikir ia sebagai “persaingan”. Apa yang Sun Tze berkata, Sebelum kita memenangi pertempuran(persaingan) ini, perlu ada perancangan. Perancangan ini perlu digariskan melalui,  5 faktur utama, kedudukan dan Muslihat. Jangan terkejut bila kata “Muslihat”. Anda perlu tahu, semua peperangan dimenangi dengan cara muslihat.

1. 5 FAKTOR YANG MENENTUKAN KEJAYAAN.

  1. Pemimpin.
  2. Langit.
  3. Bumi.
  4. Moral
  5. Doktrin dan Disiplin.
2. Lima Faktor utama ini kita pecahkan kepada 3 kumpulan utama:
  • Pemimpin.
  • Langit dan Bumi.
  • Hukum Moral, Doktrin  atau cara dan Disiplin.

a. Pemimpin atau Diri Usahawan itu sendiri.

Apa kah ciri-ciri utama yang perlu ada pada setiap pengusaha atau peniaga:

  • Memahami semau aspek mengenai perniagaan yang diceburi.
  • Memahami mengenai persaingan yang bakal dihadapi.
  • Memahami mengenai makanan dan kesihatan.
  • Struktur kos, penetapan harga dan kadar keuntungan.
  • Komitmen yang tinggi dan sanggup bekerja kuat
  • Jujur dan ikhlas.
  • Berdaya kreatif.
  • Mahir berkomunikasi.
  • Berani menanggung risiko.
  • Pandai keputusanyang mengikut keperluan dan masa.
  • Cita-cita yang kuat untuk berjaya.
  • Sentiasa mengamalkan disiplin yang tegas dan juga seorang yang penyayang terhadap pekerja.
  • Mempunyai pasukan pengurusan yang cekap.
  • Sentiasa membuat hubungan baik diantara peniaga-peniaga dan juga masyarakat setempat.
  • Jangan lupa sikap ushawan perlu seperti “peniaga 1000 Dinar” dan sentiasa taqwa pada Agama.

2. LANGIT DAN BUMI.

seperti anda tahu langit dan keadaan muka bumi akan berubah-ubah. Langit dan Bumi ini dikaitkan dengan faktor-faktor luaran yang sentiasa berubah bagi kedua-dua pihak. Faktor luaran seperti keadaan ekonomi dan politik negara, kedudukan premis kita, dan keadaan Geography pelangan. Faktur luaran seperti tempat letak kereta, Jalan trafik sibuk, kepadatan penduduk dan jenis pelangan, trend pelangan  yang beriring dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh anda. Faktur luaran ini juga termasuk undang-undang Majlis Tempatan. Setiap peniaga perlu berubah dan mengikut faktor luaran ini. Jika anda tidak berubah maka perniagaan akan gagal seperti Dinosor yang mati kerana tidak ubah mengikut cuaca bumi yang berubah. Anda juga sentiasa perlu kaji perubahan yang dilakukan oleh pesaing anda.

3. Hukum Moral atau sikap keperibadian.

Moral adalah bermaksud semangat. Semangat anda perlu sentiasa tinggi untuk berjuang dalam perniagaan. Anda perlu sentiasa yakin, “apa juga anda buat itu adalah betul dan amat diperlukan survival perniagaan. Sentiasa perlu “benar” terhadap diri sendiri. Untuk mempastikan anda benar, boleh boleh menguji berapa soalan pada diri anda seperti:

  • Adakah saya betul apa yang saya lakukan?.
  • Adakah saya mempunyai sebab yang betul?
  • Adakah orang lain akan setuju apa yang saya lakukan?

Disiplin pulak amat penting dalam organisasi perniagaan. Pengurusan Masa perlu sentaiasa ditepati. Sekiranya waktu kerja bermula pada pukul 6:00 pagi, sebagi pemimpin perlu ada pada pukul 5.30 pagi, jangan pekerja pulak tunggu kita. Jangan membazirkan waktu, “masa itu emas” dalam prniagaan perkhidmatan makanan. Etika kerja juga perlu disemaikan kepada semua pekerja. Perkara ini anda boleh lihat kepada pesaing anda.  Sekiranya anda sendiri gagal mengetahui kesilapan anda, bagaimana anda boleh cari  kesilapan dari pesaing anda?. Untuk mengetahui kelemahan pesaing kita perlu mengetahui dulu kelemahan kita. Dengan sebab itu Sun Tze ingatkan, “sebelum kenali musuh anda, kenali diri anda dahulu, nescaya anda dapat harungi seratus peperangan tanpa kalah”. Seperti orang beragama kata, ” Maka siapa yang akan kenal dirinya, maka kenal lah tuhannya”. Yang Mamak Haji kata kenali diri ini tak payah, bukak-bukak oleh tuan guru. Kena bukak sendiri. Ingatkan nak habiskan tajuk ini tapi masih panjang lagi namapak gaya nya kena berhenti setakat ini saja. Nanti cuba sambung dalam bahgian 3 nanti, itu pun kalau ada yang minat …kalau benda logik ini memang bosan membaca. Kalau Mamak Haji menulis kisah, ” Adengan porno karpal DAP”, meletup blog Mamak haji ini…hahaha!. Dunia..dunia. Teringat, Bekas Perdana menteri yang terkenal Winston Churchill pernah berkata, “Sesuatu cerita bohong boleh sampai kepada ke separuh  dunia,  sebelum orang itu pakai seluar dan beritahu perkara itu tidak benar”. Mamak haji stop setakat ini saja. Ada perkara-perkara yang nak tanya mengenai perniagaan makanan, katering, atau kantin secara peribadi boleh hantaq e-mail kat: mohd.roslan@gmail.com. Wasaalam.


Salam,  Sebelum Mamak Haji meneruskan bab mengenai bagaimana mengatasi persaingan dalam perniagaan, mari kita menghayati Firman Allah SWT dalam Al Quran dan Hadis Rasulallah s.a.w mengenai hasad dengki sesama peniaga-peniaga beragama Islam supaya pegangan agama kita tidak tersasar menerusi persaingan dalam perniagaan. Persaingan yang sihat dan bersih tanpa hasad dengki di hati adalah amat perlu sebelum kita mempelajari teknik dan cara bersaing dalam perniagaan makanan ini. Jangan sekali-kali anggap peniaga lain sebagai musuh perniagaan kita. Sehinggakan ada peniaga yang sama jenis perniagaan yang dijalankan sebelah-menyebelah tidak tegur-sapa bila berjumpa.  Penting bagi kita yang bersaing ialah hindarkan perasaan “HASAD DENGKI” dari hati kita.

Dari Abu Hurairah r.a, bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda (maksudNya): “Pintu-pintu syurga itu akan dibuka pada Hari Isnin dan Khamis, lalu diampunkan bagi setiap hamba yang tidak menyekutukan sesuatu dengan Allah, melainkan seseorang yang diantara dirinya dengan saudara itu ada rasa kebencian – dalam hati, lalu dikatakan – yakni Allah berfirman kepada malaikanya: “Nantikanlah dulu kedua orang ini, sehingga keduanya berdamai kembali. Nantikanlah kedua orang ini, sehingga keduanya berdamai kembali.” (Riwayat Muslim).

Dari Anas r.a, bahawasanya Nabi s.a.w bersabda (maksudnya): “Janganlah engkau semua saling benci-membenci, saling dengki-mendengki, saling belakang-membelakangi dan saling putus – memutuskan – ikatan persahabatan atau kekeluargaan – dan jadilah engkau semua hai hamba-hamba Allah sebagai saudara-saudara. Tidaklah halal bagi seorang Muslim kalau ia meninggalkan – yakni tidak menyapa – saudaranya lebih dari tiga hari.” (Muttafaq ‘ alaih).

Firman Allah di Al-Quran: “Nabi Muhammad (s.a.w) ialah Rasul Allah; dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam), dan sebaiknya bersikap kasih sayang serta belas kasihan kasihan sesama sendiri (umat Islam). Al-Fat-h: 29.

Sila memahami Firman Allah di Al-Quran: MaksudNya: “Apa jua kebaikan (nikmat kesenangan) yang engkau dapati maka ia adalah dari Allah; dan apa jua bencana yang menimpamu maka ia adalah dari (kesalahan) dirimu sendiri. Dan Kami telah mengutus engkau (wahai Muhammad) kepada seluruh umat manusia sebagai seorang Rasul (yang membawa rahmat). Dan cukuplah Allah menjadi saksi (yang membuktikan kebenaran hakikat ini).  Surah an-nissa:79

Mari kita memahami apa itu maksud sebenar dikatakan, “perasaan dengki” . Dengki bermaksud , seseorang yang tidak gembira sekiranya orang lain mendapat sesuatu, sedangkan dia lebih gembira bila dia yang dapat. Menurut Imam Ghazali ‘Dengki’ itu ada tiga jenis:

1. Rasa kurang senang terhadap nikmat yang dikecapi oleh orang lain, lalu terlalu mengharapkan  agar nikmat itu terputus darinya.

2. Menginginkan agar kenikmatan orang lain itu hilang, sekali pun dia tidak dapat mengantikan untuk dirinya. Orang jenis ini akan gembira bila orang yang dapat kenikmatan itu jatuh. Ini sifat paling keji dari yang pertama.

3. Tidak mengharapkan-harapkan nikmat itu hilang dari orang lain tetapi menginginkan nikmat yang sama bagi dirinya sendiri dengan cara berusaha dengan lebih gigih. Biasanya sifat ini dinamakan, “Ghibah”. Maksud Ghibah ialah satu kesedaran atau keinsafan yang terhasil dari akal fikiran manusia yang berjiwa besar dan luhur. Ia sedar dan insaf akan kekurangan dan juga kemunduran yang ada didalam dirinya untuk memperolehi kenikamatan yang sama ada pada orang lain, selepas menyedarinya kekurangan ini, dia berkerja keras, berusaha mati-matian agar dapat sampai kepadanya apa yang dicapai orang yang senang tadi, niatnya ini tanpa disertai kedengkian dan iri hati. Biarpun menginginkan mendapatkan apa yang telah didapati oleh orang lainkenikmatan yang melimpah, namun hatinya tetap bersih, sedikit pun  tidak mengharapkan agar kenikmatan orang lain akan hilang daripadanya. Orang yang  bersifat ghibah ini sentiasa menginginkan pertunjuk dan nasihat, bagaimana dan cara yang perlu ditempuhinya untuk menuju mencapai cita-citanya seperti orang mendapat kenikmatan tadi.

Jangan samakan sifat ghibah ini dengan perkara dengki. Peniaga yang luhur budi, dan kental imanya akan memiliki sifat ini. Mereka jenis ini apabila mengetahui sesuatu kenikmatan dan kebaikan dan apa juga kebaikan ada di diri peniaga lain tidak hanya berangan-angan kosong tanpa berusaha dan tidak mempunyai sedikit pun hasad dengki terhadap mereka, dan tidak berharapkan supaya lenyap kenikmatanya atau kebaikan dari peniaga-peniaga tadi, atau pun berniat kenikmatan orang itu berpindah kepada dirinya. Sebaliknya peniaga bersifat Ghibah ini cuba mengandakan usahanya lebih gigih dari peniaga berjaya itu untuk mencapai taraf lebih tinggi kejayaan dari peniaga tadi.

Peniaga yang bersifat Ghibah akan memakmurkan persaingan yang sihat dalam perniagaan, sebab jalan yang dilaluinya adalah sangat wajar untuk majukan dirinya melalui perniagaan yang diceburi. Dikatakan persaingan yang tidak wajar dalam perniagaan ialah seperti merosakan harga pasaran secara umum, menghasut pembeli dengan mengatakan  bahawa barang yang dijual oleh peniaga pesaing dengannya tidak berkualiti berbanding dengan kualiti barangnya, makanan yang dijual tidak halal atau bersih, tomahan peniaga seturunya gunakan Jin atau sihir terhadap pelangan,  sentiasa mencari jalan untuk mencuri pekerja yang terbaiknya dari pesaing dengan ingin menjatuhkan perniagaannya dan berbagai cara lain untuk bertujuan untuk menjatuhkan perniagaan pesaing. Ada juga peniaga mengaku ia adalah, sebagai  peperangan persaingan dalam perniagaan, tetapi mereka tak sedar perasaan bersifat dengki telah dimiliki mereka yang akan dilaknati oleh Allah SWT. Dari apa yang mamak haji terangkan setakat ini , kita sebagai golongan peniaga perlu faham “dengki” itu hanya kepunyaan peniaga-peniaga yang berjiwa rendah dan mendorong mereka ini untuk mendapatkan kenikmatan yang dimiliki orang lain dengan cara yang ditegah agama. Peniaga-peniaga yang memiliki sifat ghibah pula mempunyai sifat yang bertentangan dengan sifat dengki. Sifat ghibah adalah yang amat baik, murni dan menjadi pendorong utama untuk beramal dan berusaha memperolehi kebaikan dan kenikmatan dunia dan akhirat yang di cita-citakan, tidak sama sekali disertai rasa ingin melakukan sesuatu keburukan pada peniaga lain. Peniaga bersifat ghibah ini sentiasa akan ingin berniaga bersama-sama dan akan berkerjasama dengan baik diantara satu sama lain. Biasanya kita senag kenali peniaga seperti ini.

Sifat yang dengki dihukumkan “Haram” dalam segala segi, kecuali nikmat yang diperolehi oleh seseorang yang derhaka kepada perintah-perintah agama, lalu dijadikan nikmat yang ada padanya itu, untuk melakukan segala macam maksiat dan larangan-larangan Allah S.W.T., membuat kerosakan-kerosakan di atas muka bumi dan menyakiti orang lain. Maka dalam perkara ini , tidaklah terlarang bila seseorang itu mencita-citakan terhapusnya nikmat itu dari orang yang derhaka itu supaya terhenti kerosakan-kerosakan itu terhenti. Kita tidak boleh membenci seseorang yang dapat kesenangan seseorang Islam yang dianugerahkan Allah SWT kerana ia bukan menyentuh diri kita, ia seperti perbuatan yang murkai ketentuan Allah. Al-Quran membidas orang bersifat seperti ini dengan firmanNya di surah Al-i-Imran:120  (Bermaksud)

“Kalau kamu beroleh kebaikan (kemakmuran dan kemenangan, maka yang demikian) menyakitkan hati mereka; dan jika kamu ditimpa bencana, mereka bergembira dengannya. Dan kalau kamu sabar dan bertaqwa, (maka) tipu daya mereka tidak akan membahayakan kamu sedikitpun. Sesungguhnya Allah meliputi pengetahuanNya akan apa yang mereka lakukan.”

Mengikut Islam berlumba-lumba atau pun bersaing dengan cara sihat dalam mencari kesenangan atau kekayaan dan kenikmatan dunia tidak dilarang, malah ada kalanya dituntut oleh syariat: Allah telah berfirman Al- Mutaffifeen : 26 , MaksudNya, “Meterainya kasturi; – dan untuk (memperolehi nikmat kesenangan) itu hendaknya berlumba-lumba mereka yang ingin merebut kelebihan dan kesenangan;”.

Setelah pembaca faham mengenai perbezaan mengenai persaingan dalam perniagaan mengikut lunas-lunas tuntutan agama Islam, barulah kita mempelajari strategi persaingan. Mamak haji pernah membaca buku, “Strategi peperangan Sun Tze” yang terkenal diaplikasi dalam dunia perniagaan, politik. Ada yang banyak pendapat “Strategik Perang Sun Tze” ini yang bercanggah dengan nilai-nilai Islam. Mamak haji akan sentuh bab ini dalam siri 2 nanti.

Dalam siri satu ini , mamak haji cuma terangkan apa itu persaigan yang tak terbabit dengan hasad dengki yang bersifat haram dalam Islam dan sifat ghibah yang terpuji. Maka molek benar kita memahami apa makna, “persaingan dalam terminologi perniagaan”. Satu perkara penting anda perlu mengetahui tentang persaingan ialah, “bukan semua perniaga adalah pesaing dalam perniagaan anda”.  Dikatakan pesaing perniagaan ialah peniagaan yang menjual jenis perniagaan yang sama seperti anda. Maka maksud persaingan dalam perniagaan ialah, “satu atau lebih peniaga yang terbabit dalam perebutan pelangan yang sama.” Persaingan dalam perniagaan bukan selalunya tidak baik tetapi ada kebaikannya seperti mengajar kita erti ketabahan menghadapi ujian, lebih inovotif dalam menguruskan perniagaan dan juga meninggikan lagi kualiti produk dan perkhidmatan kita.  Dalam aplikasi Seni Perang Sun Tze dalam perniagaan untuk menghadapi pesaing (musuh) perlu mengenali perniagaan yang diceburi dan juga keadaan sekeliling yang semakin berubah. Peniaga juga perlu mengenali dan memahami perubahan pasaraan, kehendak pelangan dan juga apa kelebihan pesaing dan apa kelemahannya. Kelebihan ini akan memantapkan perniagaan kita ceburi. Di siri 2, Mamak Haji akan sentuh sedikit mengenai aplikasi strategi Peperangan Sun Tze  dalam perpektif persaingan perniagaan. Dah panjang sangat pun posting kali ini..nanti bosankan pembaca. Wassalam.


Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 8,380,643 hits
April 2021
I S R K J S A
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.