PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN


Mee Hoon Sup Utara

Mee Hoon Sup Utara

Mamak Haji hadapi sedikit masalah ejaan ini..bila di rujuk kamus dewan ejaannya “miehoon”..jadi kita gunakan ejaan ini. Lagi pun minta maaflah dah lama tinggalkan sekolah..Bahasa Melayu sentiasa berubah, dulu digelar “Bahasa Kebangsaan”. Masa itu Zaman Khir Johari, bila menterinya tukaq digelar pulak “Bahasa Malaysia”..tukaq lagi menteri ..Tukaq jadi, “Bahasa Melayu”..akan dtg tukaq lagi yg jadi menteri menjadi perdana menteri tukaq apa pulak? “Bahasa Satu Malaysia”??…lantak pii depa lah…

RESPI: SUP MIEHUN (BIHOON / MEE HOON) UTARA:

Penyediaan: Bihoon.

Bahan-Bahan Di Perlukan:
– 1 paket mee hoon (400gm).
– 1 sudu kecil Serbuk kunyit atau Pewarna Kuning Telur.

Cara Menyediakan:
1. Rendam mee hoon dalam sebuah bekas selama 15-20 minit dengan sedikit serbuk kunyit. Serbuk kunyit kita beli sekarang banyak masalah dengan bau yg tidak menyenangkan dan warnanya bukan-bukan. Maka lebih baik gunakan pewarna kuning telur, Biar warna kuningnya lembut sedikit dari warna garang. Sebenarnya warna kuning digunakan utk menutup kelemahan buatan mee hoon yang warnanya malap birat dari putih melepak. Kebanyakan pembuatan Mee hoon ini diperbuat dari beras yang kualiti yang paling rendah sekarang.
2. Masak air panas dalam periok, bila air mendidih masukkan mee hoon yang rendam tadi di toskan dan masukkan ke dalam air mendidih selama 10 minit. Bila agak bee hoon masak 3/4 bahagian, keluarkan dan masukkan dlm sebuah bekas yang mengandungi air sejuk (paip) utk matikan haba mee hoon, Bila mee hoon agak sejuk toskan dan letak dlm penapis.

Penyediaan Mee Hun

Penyediaan Mee Hun

3. Mee hoon telah toskan dari air, titiskan sedikit minyak masak (kalau minyak olive lagi terbaik) dan gemburkan mee hoon supaya tak melekat atau pun berserabut. Ini memudahkan utk menyediakan hidangan di mangkok satu persatu dan juga lapisan minyak itu untuk mengelak dari Mee hoon telah masak itu cepat kering. Mee hoon yg telah masak bila biarkan lama dlm cuaca panas sekeliling akan cepat kering dan menjadi keras kembali kerana sifat semula jadi tepung beras (khas utk peniaga).

2 : Penyediaan Sup.
Bahan-Bahan Diperlukan:
Untuk buat stok Daging:

  • 1kg Tulang Lembu bhg. lutut dan tulang (Gear Box).
  • 1/2 kg is daging lembu sektul.
  • 1 biji bawang merah labu sederhana besar dibuang kulit dan ptg pangkah diatas.
  • 1 btg celery dihiris serong, 1 btg karot dihiris tebal sikit, 1 inci halia diketuk.

Untuk Tumis Sup:

  • 1 sudu besar pes halia bawang putih/3 biji bawang putih dan 1″ halia ditumbuk lumat.
  • 1 biji bawang besar dikisar halus.
  • 2 sudu besar minyak masak.
  • 1 kpg kayu manis 2 inci panjang.
  • 5 biji buah pelaga.
  • 5 kuntum bunga cengkih.
  • 3 kuntum bunga lawang.
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam kasar.
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar. (sagai 2 sdb biji ketumbar dan kisar halus).
    Nota: Kalau anda pening sgt dgn rempah-rempah di atas beli “serbuk rempah Sup Adabi” guna 2 sudu besar bersama dgn rempah korma Adabi 1 sudu besar..settle masalah)..untuk rempah kayu manis dan lain-lain, guna satu bungkusan “sup bunjut Adabi” lagi. Bagi yang berniaga jangan ambil short-cut ini..sediakan sup rempah anda sendiri dengan adunan rempah yg mamak haji sebutkan. Nak kurang atau nak lebih terpulang pada anda. Kalau takat niaga nak guna rempah ready made jangan yea.
    Cara Penyediaan Sup:
    Pengenalan:
    Kesedapan apa saja sup tergantung pada cara penyediaan asas sup atau digelar “broth” atau “stok”. Ramai yg malas ambil jln pintas tetapi ia bukan cara masak sup yang betul. Sup yg terbaik terpulang pada teknik memasak bukan bahan-bahan yg anda adunkan. Sup perlu sediakan dgn bahan-bahan perasa yang minima. Ada juga tambah lengkuas, serai dan juga daun limau. Itu nak buat tom yam. Tujuan guna tulang dalam sup ini ialah kita nak tukarkan collagen yang terdapat dlm tulang menjadi lecithin. Lecithin ialah pemekat kuah sup. Bukan saja-saja nak guna tulang dlm respi ini. Teknik masak masak utk sup ini ialah cara renehan (simmering) dan masa renehan penting.

1. Basuh tulang-tulang ini bersihkan dari darah atau kotoran. Daging lembu seketul itu kalau bekas kecil boleh potong ketulan besar. Masukkan dalam sebuah bekas kalau dapat “stok pot” lagi baik. Masak sup ini perlu dalam sikit periok dan tebal. Masukkan air 3/4 tinggi dari paras tulang dan daging.
2. Bawang, karot dan celery dan bawang labu masukkan sekali. Bahan-bahan ini untuk menyedapkan lagi stok anda. Jangan masukkan garam kerana ia keraskan lagi daging anda dan tindak balas kimia garam ke atas collagen akan membantutkan penghasilan lecithin.
3. Bila air mula didih, permukaan di atas air akan timbul bueh dan darah dari daging. Ceduk dgn senduk dan hindarkan ini. Benda yg timbul ini akan menyebabkan sup anda kurang jernih dan berkeladak. Kecilkan api dapur mulakan renehan. Renehan bermaksud gelumbung air kecil dan wujud dari permukaan bawah air. Renehan perlu bertutup supaya keharuman asli daging tidak hilang. Renehan perlu minima 2 jam hingga maksima 4 jam.
4. Selepas renehan asingkan ketulan daging, tulang dan bahan pewangi seperti karot dan celery. Kita cuma perlukan air, tulang dan daging. Tapis air hasil renehan. Daging yg telah rebus kita perlu dihiriskan taburkan sedikit garam dan serbuk lada putih simpan asing utk dibubuh atas hidangan nanti.
5. Bersihkan bekas sup tadi, panaskan dan masukkan 2 sudu besar minyak masak. Masukan rempah, kayu manis, buah pelaga, cengkis, b,lawang, bila haruman rempah mula keluar masukan pes halia bawang putih, biarkan untuk bawang putih keluarkan harum, masukkan air kisar bawang, biarkan air bawang ini sejat dan bertukar warna kuning keemasan.
6. Kecilkan api dapur dan masukan serbuk rempah-rempah jitan putih, serbuk ketumbar dan lada hitam (kalau guna rempah adabi masa inilah masukkan). Bila rempah mula keluarkan haruma, masukan air stok daging dan bersama tulang masukkan. tinggikan api dapur.
7. Masukkan garam, dan serbuk perasa kalau sukar nak tinggalkan Pak Aji ini kalau tak nak masukkan sedikit gula. Bila sup mula mendidih kecil api dapur dan letakan kembali keadaan reneh. Sup yang sedap sentiasa kena panas.
8. Sup anda telah selesai. kini kita ke sambal kicap dan sambal merah pulak..sabar yea.

3. Penyediaan Sambal Pedas Merah.

Bahan-Bahan Diperlukan:

SAMBAL MERAH

SAMBAL MERAH

  • 3 ulas bawang putih – ditumbuk lumat..
  • 1 biji bawang merah labu sederhana besar – dikisar.
  • 2 sudu besar gula – mamak haji guna gula pasir je.
  • 1 sudu kecil jus asam jawa pekat.
  • Minyak masak untuk tumis.
  • 1/2 cawan serbuk cili / 1 cwn cili kisar.
    Cara Menyediakan:
    1. Kalau guna serbuk cili, jadikan pes dulu dengan adun air supaya tidak terbakar dlm minyak jadi hitam. Kalau guna cili kering kisar ia seperti sambal tumis je.
    2. Panasakan kuali, masukkan minyak masak, bila minyak panas masukkan bawang putih, bila mula keluarkan aroma wangi, masukkan pes serbuk cili, bila agak telah garing sedikit (jgn terbakar pulak nanti pahit).
    3. Masukkan air kisaran bawang dan biarkan cili masak. kalu mengegak sgt kecilkan api dapur. Masukkan jus asam jawa. kacau sebati.
    4. Bila sambal mula pecah minyak masukkan gula dan garam. Kacau sebati lagi. Kalau pekat sangat boleh tambah air asam jawa sedikit. Masak sampai pecah minyak atau minyak mula timbul sekeliling sambal. Rasa garam, manis dan masam secukup. Tmabah lah patut kalau rasanya tak cukup.
    5. Sambal ini untuk tambah rasa pedas, manis dan masam itu saja tujuannya. Selamat mencuba yea..hidangan mee hoon sup ini ..dgn daun sup+daun bawang, bawang goreng dan juga kalau rajin goreng takua / tauhu potong dadu kecil. Daging hirisan jgn lupa. 

 


Ayam masak dengan terung goreng 'ala masakan Nepal.

Ayam masak dengan terung goreng ‘ala masakan Nepal.

RESPI: AYAM MASAK TERUNG NEPAL.

Bahan-bahan diperlukan:
– 6 ketul ayam dibasuh dan dibersihkan (1/2 ekor ayam).
– 1 cawan bawang dihiris.
– 1 cawan air stok ayam atau stok ayam knorr.
– 1 cawan tomato di kiubkan.
– 1 sudu kecil bawang putih dicincang. Kalau ada pes halia bawang putih -1 sdb.
– 1 sudu kecil halia dicincang.
– 1 sudu kecil halba.
– 2-3 tangkai cili kering dipotong dua.
– 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
– 1 sudu besar serbuk cili. Boleh kurangkan kepedasan 1/2 besar.
– 1/2 sudu kecil garam.
– 2 sudu besar minyak sapi atau minyak masak saja untuk menumis.
– minyak untuk goreng hirisan terung.

Cara Menyediakan:
1. Potong hiris terung dan adunkan dengan garam, serbuk lada dan tepung dan goreng. Asingkan.
2. Panaskan kuali dgn minyak utk tumis (2 sudu besar), bila minyak panas masukkan biji halba dan masukkan cili kering tumis sehingga menjadi kehitaman sedikit.
3. Masukkan pes halia bawang putih, bila naik aroma, masukkan hirisan bawang dan tumis sehingga warna bawang menjadi kuning keemasan.
4. Kecilkan api dapur masukkan serbuk kunyit, serbuk jintan putih dan serbuk cili. Bila naik aromanya (jgn hangus) masukkan ketulan ayam dan adun bersama semua rempah. Tinggikan api dapur. Biarkan isi ayam tergoreng sedikit untuk menjadi keras sedikit.
5. masukkan tomato dan air stok ayam dan kecilkan api dapur untuk renehan. Tutup kuali dan biarkan ketulan ayam masak sempurna.
6. Bila ketulan ayam masak dan kuah mula pekat. Masukkan gorengan hirisan terung. kalau cuma 1 atau 2 kali dan keluarkan dan dihidangkan dengan daun ketumbar diatas hidangan. Selamat mencuba.


Hirisan Terung Goreng Tepung yang ranggup.

Hirisan Terung Goreng Tepung yang ranggup.

Respi mudah ini khas untuk suri rumah. Respi ini mamak haji sering-kali buat kerana ia hidangan sampingan (side dish) yg boleh menyelerakan hidangan yg lain..

RESPI: TERUNG GORENG BEREMPAH:

Bahan-bahan Di Perlukan:

  • 2 terung panjang atau terung bulat pilih yg muda sikit.
  • 1/2 cawan tepung beras.
  • 4 sudu besar tepung gandum.
  • 2 sudu besar tepung jagung.
  • 1 sudu kecil baking powder.
  • sedikit serbuk lada hitam kasar.
  • 1 sudu kecil serbuk cili.
  • secubit garam masala kalau ada.
  • Garam dan serbuk perasa secukup rasa.
  • Minyak utk goreng.

Cara-Cara Menyediakan:
1. Basuh terung dan hiris lebih kurang 5mm ketebalan (jgn terlalu tebal atau terlalu nipis). Bila dah hiris terung, hirisan perlu direndam dalam air supaya terung tak jadi lebam. Untuk masakan lain pun sama sama juga.

2. Panaskan minyak dalam kuali dengan api dapur yang sederhana.

3. Adunkan semua bahan tepung gorengan. Ambil sekeping terung yg telah dihiris..tekapkan dalam tepung di kedua permukaan hirisan tepung. Hirisan tepung disadur terus masukkan dalam minyak panas dan goreng hingga tepungnya menjadi garing.
4. Sekiranya anda ingin lebih garing gorengan hirisan terung, bila buat goreng pertama 2-3 minit, keluarkan dan sejukan. Goreng kembali selama 1-2 minit (double frying). Hindarkan minyak berlebihan dgn letakan hirisan terung yg telah goreng di atas “kitchen towel (tisu). Selamat mencuba.
Nota: Kalau kurang rajin nak buat tepung goreng yg mamak haji berikan.. beli saja tepung goreng ayam ready made dengan tambah serbuk cili.


kita lihat respi kerabu dari Mynmar /Burma. Respi ini dlm golongan kerabu atau salad org Asia yg sangat lazat, mudah disediakan dan punyai khasiat semula jadi.

RESPI: KERABU TOMATO BURMA. 

Kerabu / salad tomato dari Mynmar/ Burma.

Kerabu / salad tomato dari Mynmar/ Burma.

Bahan-Bahan Di Perlukkan:

  • 4 biji tomato kalau dpt yang muda hijau lagi terbaik.
  • 1 sudu besar minyak bawang putih (nanti diterangkan bagaimana menyediakan).
  • 1 biji bawang labu kecil dihiris halus dan direndam dan dibilas dgn air ais.
  • 2 sudu besar kacang tanah goreng, kalau nak beli – beli yg tanpa garam.
  • 1 atau 2 sudu besar cuka serai atau 1 btg serai dihiris halus bhg putih dan di rendam bersama 2 sudu besar cuka.
  • 1 sudu kecil minyak bijan – sesame oil.
  • 1/2 sudu kecil biji bijan hitam – boleh juga guna biji bijan biasa.
  • Berapa titis sos ikan keasinan kerabu anda.

Cara Menyediakan:
Masukkan semua bahan-bahan ini ke dalam sebuah bekas (salad dressing). Gaul rata dan masukkan hirisan tomato. Adun rata. Lepas itu tuangkan ke atas pinggan hidangan. Hias dengan daun ketumbar, 1 tangkai cili hijau dan cili merah dibuang biji dihiris memanjang. Selamat mencuba.

Cara Menyediakan: Minyak Bawang Putih / Garlic Oil:

Bahan-Bahan Diperlukan:

  • 3 ulas bawang putih telah dibuang kulit.
  •  1/2 cawan minyak masak (kalau minyak olive oil terbaik).

Cara-Cara: Menyediakan:

1.Panaskan kuali api sederhana. Masukkan minyak dan panaskan dengan lembut.
2. Masukkan 3 ulas bawang putih.Biarkan bawang putih itu dalam minyak selama 10-15 minit.
3. Keluarkan bawang putih, bila sejuk sedikit hiris bawang putih dan masukan dalam botol disediakan. Tuang minyak hasil gorengan dlm botol.
4. Minyak ini boleh simpan selama 2-3 minggu diluar. Sangat berguna untuk “salad dressing” , minyak pencicah/dipping sos dgn tambah flakes cili, serbuk lada hitam dan sedikit cuka atau boleh digunakan dalam bubur nasi utk membuka selera. Nilai perubatan bawang putih banyak manfaat pada tubuh badan.


IKAN SIAKAP SWEET & SOUR

CARA MENGKELAR IKAN UNTUK DIDUDUKAN DI PINGAN HIDANGAN

RESEPI: IKAN SIAKAP MASAK MASAM MANIS / SWEET & SOUR:

iKAN SIAKAP MASAK MASAM MANIS

IKAN SIAKAP MASAK MASAM MANIS

Respi ini asalnya dari bahagian Timur Negara Cina tetapi melalui arus moden telah mengubah respi ini berbagai-bagai mengikut selera masa kini..Ikan yg sering digunakan dlm respi ini ialah Ikan kerapu dan Ikan Siakap..berat ikan yang sesuai sekitar dlm 1kg..kalau ikan itu besar sangat isi nya tak molek. Ikan yang ingin masak untuk respi ini perlu goreng garing bertepung. Keadaan biasa ialah celur telur dan salut tepung kering tetapi mamak suka ikut cara “Manhattan Fish Market” dimana..celup tepung kering dan celup kembali dgn tepung di adun dengan air bergas seperti ginger ‘ale atau air soda untuk garingan maksima seperti respi Fish & Chip. Cara menyediakan hidangan, ikan tidak dibaringkan didalam pingan hidangan tetapi di dudukan di pinggan hidang untuk mudah di jamu selera dan cantik..respi ini mudah dan siap cepat..

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:

  • Ikan siakap lebih kurang berat 0.8 – 1.0 kg berat. Dibuang sisik, bersihkan dan kelar mengikut gambar. Masukkan sedikit garam, serbuk perasa makanan, serbuk lada putih dan jus limau nipis. Peramkan dipeti sejuk sekurang-kurang 2 jam.
  • 3 ulas bawang putih diketuk dan dicincang halus.
  • 1 inchi halia dihiris halus.
  • 1 biji bawang labu di hiris dadu.
  • 1 btg celery di hiris dadu
  • 1/2 biji lada benggala /bell pepper merah di potong dadu.
  • 1/2 biji lada benggala hijau didadu.
  • 1 cawan buah nenas didadu / guna nenas dlm tin pun boleh.
  • 2 helai daun bawang dihiris halus utk hiasan.
  • sedkit garam dan serbuk lada putih cukup rasa.Minyak masak secukup untuk goreng ikan – deep frying.

PENYEDIAAN TEPUNG UTK GORENG IKAN:

  • 1 cawan tepung gandum untuk dijadikan tepung kering salutan pada ikan tujuannya mengeringkan dari kelembabpan. Tepung ini diadunkan dengan 1 sudu besar tepung beras ditambah garam, serbuk lada putih.
  • 1 cawan tepung gandum, diadunkan dengan 2 sudu besar tepung jagung dan 1 sudu besar tepung beras /ubi.Di jadikan adunan cair untuk dicelup ikan dan digoreng. Tepung di tambah 1/2 sudu kecil baking powder, 1/4 sudu kecil serbuk lada putih dan garam. Air biasa boleh digunakan atau yg terbaik air dalam tin ginger ‘ale atau pun air soda – bicarbonate water akan berikan hasil gorengan rangup yang terbaik.

PENYEDIAAN SOS:

Bahan- Bahan diperlukan:

  • 4 sudu besar sos cili produk bumiputra.
  • 3 sudu besar sos tomato produk bumi putra.
  • 2 sudu besar sos “plum”.
  • 1 sudu besar sos berperisa tiram.
  • 1 sudu besar sos ikan.
  • 1 sudu besar kicap cair / kicap berperisa maggi.
  • 1 sudu kecil minyak bijan/sesame oil (kalau ada).
  • 1/2 cawan air.
  • 1/2 sudu kecil tepung jagung dicairkan dengan 2 sudu besar air.Asingkan.

CARA-CARA MEMASAK IKAN MASAK MASAM MANIS:

1. Adunkan semua bahan-bahan untuk sos dalam sebuah bekas.
2. Sediakan ikan seperti diterangkan.
3. Sediakan tepung salutan kering dan tepung celup goreng seperti diterangkan di atas.
4. Goreng ikan sehingga garing dan toskan di atas kitchen towel. Di pingan hidangan susun daun salad bunga dan letakan ikan di pingan hidangan.
5. Panaskan kuali masukkan 2 sudu besar minyak masak dan goreng hirisan bawang putih diikuti dengan hirisan halia dan bawang. Bawang cuma perlu dilayukan saja. Masukan lada benggala, celery,nenas. Masukan sedikit garam dan serbuk lada putih. Goreng (saute) selama 1 minit. Tak perlu masak habiis..cuma takat layu saja bagi mengekal kegaringan sayuran ini.
6. Tuangkan sos yang telah sediakan dalam kuali. Adunkan sos serata dengan sayuran tadi. Kalau sos anda pekat masukan sedikit lagi air utk kepekatan diperlukan.  jadinya. Masa masak sos dengan sayur cuma 1-2 minit saja. Jangan sampai sayuran anda layu
7. Masukkan bancuhan air dan tepung jagung ke dalam kuali dan kacau rata. Bila sos mula mendidih matikan api dapur. Tuang sos yang telah sedia ke atas ikan goreng yg telah sediakan. Hiaskan hidangan. Jamu selera panas-panas. Selamat mencuba.


RESPI ALU TAMA /KARI AYAM REBUNG BERSAMA KENTANG:

Respi ini sangat terkenal di Negara Nepal. Masakan ini bagi pengemar kari yang lembut dan tidak pedas. “Alu” /aloo bermakna kentang dan “Tama” bererti Rebung. Yang istimewa respi ini ialah tambah dengan “kacang duduk”..dlm istilah bahasa english digelar “black eye pea”. Boleh cuba untuk sedikit perbezaan respi..dan katerer kilang yg ada pelangan pekerja Nepal..boleh mencuba.

Kari rebung, kacang duduk dan kentang Nepal atau Alu Tama digelar bahasa Nepal

Kari rebung, kacang duduk dan kentang Nepal atau Alu Tama digelar bahasa Nepal

Biasanya kacang ini digunakan dlm ketupat daun palas Utara..

Biasanya kacang ini digunakan dlm ketupat daun palas Utara..

Bahan-Bahan Perlukan:
– 1 kg daging ayam di potong sederhana kecil.
– 1 cawan rebung dihiris.
– 2 cawan ubi kentang dikopek kulit, dipotong dadu 1/2 inchi.
– 1 cawan kacang pool. Direndam semalaman.
– 1/2 cawang bawang labu dihiris.
– 3 tangkai cili kering.
– 1 sudu besar pEs halia bawang putih. (3 ulas bawang putih + 1 inchi halia dihiris).

Bahan Rempah Kari Untuk Respi ini:
– 1 sudu kecil jintan putih.
– 1 sudu kecil serbuk cili.
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
– 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
– 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar.

Bahan Tambahan:
– 1 cawan stok ayam atau 1 kiub stok segera dengan air suam.
– 1/2 cawan yogurt atau susu cair tin.
– 1 cawan tomato di hiris kiub.
– 2 besar minyak.
– Garam dan gula secukup rasa.
– Hiasan diatas daun ketumbar.

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan cili kering, biarkan sehingga menjadi kehitaman.
2. Masukkan pes halia bawang putih goreng sekejap. Masukkan pula bawang hirisan dan goreng sehingga layu dengan api dapur sederhana.
3. Masukkan semua rempah-rempah dan goreng dalam 30 saat atau sehingga naik bau dengan api dapur keadaan kecil.
4. Masukkan daging ayam, rebung, kentang dan kacang pool. Kacau sebati seketika. Biarkan daging ayam tergoreng sedikit dengan rempah.
5. Masukkan stok/air secawan dan kembali api dapur keaddan sederhana. Masak beberapa menit sehingga mendidih.Bila mendidih kecilkan api dapur dan bawa kepada keadaan mereneh/simmering dan tutup kuali dengan penutup selama 15-20 minit atau kentang, kacang dan ayam masak secukup. Tentukan kelikatan kuah yang diperlukan dengan tambah air sedikit. Masukkan tomato.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Hidang dengan daun ketumbar dihiris.Selamat mencuba.

Nota: Nak dapatkan rebung segar kini amat payah di bandar-bandar..mamak haji gunakan rebung jeruk…rebung jeruk ini masalahnya baunya tidak enak..utk hindarkan ini mamak haji selalunya , peram rebung jeruk yg telah ditebuk-tebuk dengan hujung pisau serata bahagian rebung itu dan rendam dalam air basuhan beras selama dua hari..selepas dua hari mamak haji basuh dan buang airnya dan rendam balik dgn air beras baru semalaman sebelum gunakan rebung jeruk ini..ia boleh kurangkan bau kuat rebung ini…


JAGUNG MANIS REBUS

JAGUNG MANIS REBUS

JAGUNG MANIS REBUS:

Jagung manis adalah kesukaan ramai orang kita. Jagung yang sedap perlu berlemak dan lembut isinya. Jagung juga di kategorikan dalam kumpulan sayur-sayuran kerana mengandungi zat Vitamin A, Magnesium dan Potassium. Dalam rebus jagung ramai dari kita buat silap, anggap jagung yang masak lama dalam air akan lembut. Tanggapan ini adalah salah. Jagung yang segar perlu masak cuma 10 minit saja. kalau jagung ini rebus lama hasilnya jagung jadi kering dan keras isinya kerana gula semUla jadi yang terdapat dalam jagung akan bertukar menjadi kanji. Dengan itu kemanisan asli jagung akan hilang dan menjadi keras isinya.

TIP-TIP MEREBUS JAGONG:

  • Jangan tambah garam semasa merebus jagung. ia akan keraskan isi jagung anda. Selepas masak baru taburkan sedikit garam halus.
    Semasa rebus jagung tambah sedikit gula dalam air rebusan jagung untuk rasa yang sedap.
  • Jagung segar yang dibeli jangan biarkan diluar, ia akan kehilangan kemanisan semula jadi. Kalau jagung segar, terus simpan di peti sejuk. Jagung segar masih kehijaun kulitnya.
  • Cara rebus jagung , biarkan air mendidih dan masukkan jagung yang telah kupas, bila air mendidih semula, kecilkan api dapur dan rebus dlm keadaan reneh (simmering) dalam 5-10 minit sudah mencukupi.
  • Selepas jagung masak, boleh sapukan butter dan taburkan sedikit garam dan sedikit serbuk lada putih.
  • Kalau anda ada tanam jagung peting waktu awal pagi dan kalau simpan, simpan dipeti sejuk.

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 5,951,148 hits
Jun 2017
I S R K J S A
« Feb    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.