PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN


popia basah

popia basah

tepung sebelum dilayang

tepung sebelum dilayang

Tepung yang telah uli

Tepung yang telah uli

Resipi ini dapat sambutan luar biasa di Face Book Mamak Haji takat hari ini lebih 10,377 sahabat berkongsi resipi ini…Resepi Popia Basah Dari Cheq Norliah Kamaruddin dan mamak haji telah cuba sendiri. Terima Kasih Anakanda kerana sanggup Pm tunaikan permintaan ayah. Moga Allah SWT perluaskan rezki dan barakah ke atas mu…amiin.

Resipi Menyediakan Kulit Popia:
– 1 kg tepung gandum
– 41/2 cwn air
– 1 biji putih telur
– 7 sudu besar minyak masak.
– 5 sudu teh garam
– 2 sudu besar tepung ubi….

p/s:semua tu satukan uli smpai tangan tak melekit….perap 5 jam.

Resepi untuk sos:
– 3 kg cili boh (guna separuh jer).
– 1kg gula.
– 10 biji bwg besar.(blender)
– 2 gengam udang geragau.(blender)
– 3 labu bwg putih.(blender)
– garam ikut rasa dan sedikit perasa makanan (ajinomoto).
– masak sos ini dlm api kecik tapi lama dalam tempoh 6 jam….(tahan lama )

Resepi untuk inti…
– parutkan sengkuang …carot ….
– kacang goreng(tumbuk)
P/s: lia guna 2 bhn tu ajer ..kalau guna timun n togeh cepat basi…

selamat mencuba x payah beli buat sendiri lagi terjamin….

 


NASI GORENG

NASI GORENG

RESIPI: NASI GORENG NENAS ‘ALA THAI.

Bahan-Bahan Diperlukan:
– 2 cawan nasi.
– 8 ekor udang besar sedikit,
– 2 biji telur ayam.
– 4 sudu besar bawang labu merah dihiris dadu.
– 1 sudu besar kicap cair.
– 1 sudu kecil sos ikan.
– 1 sudu kecil gula.
– 1 sudu kecil serbuk kari ikan.
– 1/4 sudu kecil serbuk lada putih.
– 1/2 cawan nenas dipotong kiub.
– 1/2 cawan hirisan tomato dibuang biji.
– sedikit gajus digoreng tanpa garam.
– sedikit hirisan daun ketumbar / daun bawang untuk hiasan di atas.
– 1 sudu besar pes nam Phrik Pao – kalau tak ada masukkan sedikit belacan bakar.
– 3 sudu besar minyak masak.
– Garam secukup rasa.

Cara Menyediakan:
1. 4 ekor udang biarkan kepala dan ekor. Buang kulit udang tengah dan belah isinya dan keluarkan urat tunjang. 4 ekor udang lagi buang kepalanya dan kulit badan dan potong kecil. Goreng udang ini dalam minyak panas 2-3 minit. Keluarkan dan asingkan. Isi udang juga perlu goreng dan asingkan.

2.Gunakan minyak gorengan udang tadi. Kalau kurang tambahkan sedikit minyak. Pukul dua biji telur dgn secubit garam dan masukkan dalam minyak panas. Kacau serata dan biar sehingga masak. Keluarkan telur goreng hancur dan asingkan.

3. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Bila minyak mula panas masukkan bawang dihiris dadu. Goreng bawang sehingga layu,masukkan nasi diikuti dengan telur dan isi udang yang siap goreng (4 ekor udang penuh goreng itu cuma hiasan diatas nasi).

4. Masukkan semua bahan-bahan kicap cair., sos ikan, gula , serbuk kari ikan. serbuk lada putih, nenas, hirisan tomato, dan gajus digoreng

5.Goreng nasi 3 – 5 minit dan keluarkan dari kuali dan hidangkan dengan udang, Hidang dengan hirisan daun ketumbar / daun bawang, timun dan cili merah. Selamat mencuba.


raya2


RESIPI: ROTI PITA (PITA BREAD BUAT SENDIRI).

ROTI PITA

ROTI PITA

 

Bahan-bahan Diperlukan:
– 4 cawan tepung gandum (500gm).
– 1 sudu kecil yis segera.
– 2 sudu kecil gula.
– 1/4 sudu baking powder (tak semesti).
– 1 sudu kecil garam.

Cara membuat:
1. Sediakan larutan yis campuran dengan masukkan 1 sudu kecil yis segera ke dalam 1/2 cawan air suam kuku dan 2 sudu kecil gula (gula utk cepat aktifkan yis). Bancuh dan biarkan selama 10 minit. Pastikan yis berbueh dan kembang sedikit. Ini sekali gus ujian ke atas yis yg kita guna.

2. Adunkan baking powder dan garam dalam tepung. Buat kolam tengah di tepung dan tuangkan yis. Adunkan sekata.

3. Masukkan sedikit demi sedikit 11/2 cawan air kedalam tepung dan mula menguli jadikan doh. Kalau doh melekit gunakan tepung gandum sapu ditapak tangan dan uli selama 10 minit, sehingga permukaan doh menjadi licin.

4. Sapukan tepung seluruh bahagian doh dan simpan dalam bekas yang boleh menampung kembangan 2 kali ganda selama 45 – 60 minit.

5. Keluarkan doh, dan tumbuk sekali untuk leperkan kembangan doh. Mula buat bebeola dalam 10 biji yg sama saiz. Sapukan tepung ke atas bebola dan simpan selama 10 minit bertutup.

6. Dan canai bebola doh itu jadikan roti dalam ukur keliling 8 inci. Panaskan kuali leper dan bakar. Bila gelumbung kecil timbul anda boleh terbalikan roti. Kalau nak roti gelumbung besar..beri tekanan sedikit dgn guna sudip pada gelumbung yg pertama..anda boleh nampak gelombung akan semakin besar. Bakar dengan suhu tinggi cuma perlukan 2-3 minit roti pita anda masak sempurna. Tentukan bakar seterusnya sebelum bakar bersihkan tepung berlebihan yg ada di kuali leper.Ini boleh elak roti anda jadi pahit.

7. Selalunya roti pita sgt makan dengan kari daging kambing atau lembu dan juga dal. Selamat mencuba.

ROTI PITA

ROTI PITA

ROTI PITA

ROTI PITA

Label:

AYAM BERCENDAWAN

AYAM BERCENDAWAN

Assalamualaikum…dua hari lepas mamak haji beli cendawan kat supermarket EcoSale Bukit Mertajam… harga agak murah juga..kerana promosi Pesta Cendawan dia kata. Ingat nak buat Chicken Mushroom Cream Soup..dan Roti Garlic..tapi anak nak Roti Tuna. Jadi simpan mushroom di peti sejuk tak terusik.. setiap seminggu , pada Hari Jumaat biasanya mamak haji “clear” kan semua simpanan peti sejuk. Tanpa tak sedar banyak duit kita duduk dlm peti sejuk..setiap benda yg rosak dlm peti sejuk itu seperti duit kita dah hangus. Kalau dua kupang jatuh dilantai kita kutip balik..cuba bayangkan banyak duit kita terbuang di rumah tapi tak pernah kita kutip..mcm air..letrik..gas dapur..Hand Phone…minyak kereta…masak makanan berlebihan…Ini lah duit terbuang dalam rumah tanpa kita sedar. Kalau lah kita kutip semua duit yang terbuang setahun terkumpul menjadi ratusan atau pun cecah ribu juga.

RESIPI: AYAM BERCENDAWAN

Bahan-Bahan untuk perap untuk gorengan daging ayam:

  • 2 dada ayam dipotong kiub atau 500gm daging ayam.
  • 1 sudu besar tepung ubi kayu.
  • 2 sudu kecil kicap cair/ mamak haji gunakan kicap maggie.
  • 1 sudu kecil sos ikan – utk asinan.
  • 1 sudu kecil minyak bijan.
  • 1/2 jus limau nipis / lemon.
  • 1 sudu besar halia cincang.
  • 3 ulas bawang putih dicincang halus.
  • Garam dan sedikit gula secukup rasa.

Resipi ini kalau nak berkuah sedikit ayam bercendawan anda:

  • 2 sudu besar kicap Cair.
  • 1 sudu besar halaia dihiris halus memanjang bersaiz batang mancis.
  • 4 ulas bawang putih dicincang halus
  • 1 sudu kecil kicap pekat mee.
  • 1/2 sudu kecil jus lemon.
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada putih.
  • 1 kiub stok ayam segera.
  • 1/2 sudu kecil gula.
  • 1 sudu besar tepung jagung (ikut kepekatan kuah yang anda kehendaki).
  • 4 sudu besar air (terpulang pada kepekatan kuah yang anda diperlukan).

CARA GORENG KETULAN AYAM:
1. Perapkan daging ayam dengan perencah, selama sekurang-kurang 30minit. Masukkan minyak secukup dalam kuali (2-3 sudu besar). Kita sebenarnya bukan nak seperti biasa ketulan ayam ini.  Sebenarnya gorengan kita seperti “Grill Daging”ayam itu. Minyak itu cuma bagi tak melekat saja.

2. Masukkan halia cincang 1 sudu besar …bila mula kelaurkan bau yang harum, masukkan 3 ulas bawang putih yang telah cincang. Bila bawang putih mula bertukar warna kuning emasan…masukkan ketulan ayam. Jangan goreng daging ayam terlalu garing tetapi cuma ketulan ayam itu biar masak dengan lembut saja.

3. Keluarkan ketulan ayam dan hindarkan minyak berlebihan (menggunakan kitchen towel) dan asingkan.

Penyediaan Cendawan.

Cendawan biasanya dalam 200-300 gm (2 paket). Dibasuh dan dibersihkan. Guna cendawan butang, boleh juga potong dua atau size yang anda suka. Masukkan sedikit minyak dalam kuali…goreng macam goreng sayur. Bila air cendawan mula keluar..kecilkan api dapur..tutup kuali dgn tudung. Biarkan ia masak sepenuh lebih kurang dalam 15 minit.

Cara Penyediaan Ayam Bercendawan:

1. Masukkan daging ayam siap telah goreng kedalam gorengan cendawan..masukkan air tambahan kalau kehendaki.

2. Sediakan air tepung jagung dengan 1 sudu besar tepung jagung dengan 2 sudu besar air. Bancuh rata. Bila air mula mendidih masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau rata.

3. Biarkan sekejap..masukkan daun bawang dihiris 1 inci panjang..beberapa helai..dan rasa kemasinan…dah siap resipi anda.

 


TULUMBA

TULUMBA

RESIPI: KUEH MANISAN “TULUMBA”.

Kueh Manisan Tulumba ini seumur dengan Empayar Islam Ottaman di Turki dan sampai kini paling popular di negara Turki.  Bentuk kueh ini seperti belimbing dan disalut dengan sira gula dan seakan kueh tradisional dari India Jelebi. Makna “tulumba” ini dalam Bahasa Turki, “Pam”…mungkin kueh ini dibuat cara pam menerusi piping bag dapat nama yang pelik begini..orang Turki memang pelik orangnya..walau pun sebahagian besar dalam benua asia tetapi lebih suka digelar orang Eropah. Kueh ini sangat popular di Iran digelar,”Bamiyeh” dan di Negara Mesir digelar, “Baladh Ash-Sham”. Kueh Tulumba ini perlu dilluar ranggup dan didalam lembut. Ada yg goreng kueh ini segaja dimasukkan minyak yg masuk sejuk supaya minyak meresap didalam dan di naikan suhu minyak sedikit demi sedikit untuk dapat luaran kueh ini garing. Ada yang gunakan baking powder untuk gandakan size tulumba masa gorengan untuk dapatkan garingan yang terbaik ada yang tidak gunakan. Ada tambah cuka untuk jadikan asidik doh untuk dapat rapuhan.  Jadi resipi yang mamak haji diberikan dari hasil mamak haji sendiri..dan kira sama dengan resipi-resipi yang lain.

Bahan-Bahan Yang Diperlukan:

  • 1/4 cawan (50gm) gula pasir untuk buat gula kramel.
  • 2 cawan (474ml) air.
  • 3 cawan (600gm) gula pasir – untuk buat sira gula.
  • 1 sudu besar jus lemon atau jus limau nipis.
  • 1 sudu kecil serbuk buah pelaga (kisar buah pelaga dan tapis- TIDAK MESTIKAN).

Cara Menyediakan Sira Gula:
1. Masukkan 1/4 cawan gula pasir ke dalam kuali panas sederhana.Gula ini utk jadi kramel..jadi jangan kacau biarkan ia cair dan bentuk warna keperangan..light brown.
2. Masukkan 2 cawan air (masa tuang air dalam gula panas..awas sedikit ye), Besarkan api dapur dan biarkan ia mendidih.
3. Bila air mendidih masukkan 3 cawan gula pasir.Biarkan mendidih selama 10-12 minit.
4. Masukkan serbuk buah pelaga dan kacau rata.
5. Pada minit terakhir masukkan jus lemon/limau. Tutup api dapur. Biarkan sira gula anda sejuk betul-betul sebelum tuang di atas kueh ini.

PENYEDIAAN DOH:

Bahan-Bahan yang diperlukan:

  • 3 cawan tepung gandum serba-guna
  • 2 cawan air.
  • 1/2 cawan susu.
  • 1/4 sudu kecil garam.
  • 2 sudu besar minyak masak.
  • 2 sudu besar tepung semolina (tepung suji).
  • 1 sudu besar tepung jagung.
  • 3 biji telur.
  • 1 sudu besar essen vanilla.

Cara Menyediakan Doh:
1. Masukkan 2 cawan air dalam kuali yang panas di ikuti dengan 1/2 cawan susu, 1/3 cawan minyak masak, 1/4 sudu kecil garam. Sebatikan semua. Biarkan air mendidih.
2. Masukkan tepung sedikit demi sediki kedalam air mendidih. Diikuti dengan tepung semolina dan jagung. Adun tepung dengan air dgn sudip kayu dengan cara cepat dan laju sedikit. Adunan ini memang melekit sikit. Jadikan doh yg sempurna. Masa yang diambil dalam 10-12 minit dan keadaan api dapur kecil.
3. Keluarkan bekas doh dari dapur dan sejukkan doh. Selepas doh sejukan masukan 3 biji telur satu persatu ke dalam doh dan uli eskata. Biasanya telur boleh masukkan dgn cara sapukan telur kepada dua belah tapak tangan dan uli.
4. Setelah telur telah sebati dengan doh, masukkan 1 sudu besar cuka dan uli. Selepas ulian masukkan pulak 1 sudu besar essen vanilla ke atas doh dan uli kali terakhir. Sekiranya semas ulian tangan anda melekit, guna tepung kering untuk ulian.
5. Isikan minyak dalam kuali untuk goreng. JANGAN PANASKAN MINYAK DULU. Masukkan doh tulumba dalam minyak sejuk, dan hidupkan api dapur dengan api sederhana. Naikan sedikit demi sedikt suhu minyak denag tinggikan api dapur sehingga medium. Api yg keras cepat hangus dan hasil tak ranggup.
6. Masukkan doh kedalam “piping bag” yg nozelnya “star/bintang”..selalunya guna utk kueh raya sempirit.
7. Tekan doh dan gunting size panjang yang diperlukan. Goreng sehingga hasil bertukar warna kepada ke oren..keluarkan. Tapis minyaknya dan masukkan dalam sira gula yang sejukkan tadi. Biarkan dalam 10 minit. Angkat dengan pengepit ..hindarkan lelehan gula yang berlebihan..dan hidangkan. Selamat mencuba.


Hari ini mamak haji layan e-mail-email yg berjumlah 260..hahaha!. Ada satu e-mail sgt tersentuh hati mamak haji..DAN SEMANGAT MAMAK HAJI KEMBALI LEBIH KUAT UNTUK MENERUSKAN TERUS TULIS DIBLOG INI . Terima Kasih tak terhingga kepada pengirim e-mail ini. Kita kongsi di sini..

As-salamualaikum wmwbt,

Terlebih dahulu sy nak ucap terima kasih yg tak trhgga di atas kesudian Mamak Haji memberi nasihat malah menaruh kepercayaan penuh kpd sy.

Sy setuju dgn nasihat Mamak Haji, hendaklah guna apa yg kita ada dulu. Apatah lagi pengusaha spt sy yg bermula dgn zero. Nak sebut ttg modal mmg sy takda, syukur la emak ada simpan perkakas2 memasak lama sy, maka dari situ sy bermula. Lgpun sy selalu mngikuti laman fb dan blog Mamak Haji yg menjadi pendorong moral dan semangat utk sy menjadi pengusaha dlm perniagaan ni.

Utk pengtahuan Mamak Haji sy sbnaq tiada pengalaman dlm perniagaan sendiri, cuma berbekalkan pengalaman bekerja di bberapa hotel & resort sbgai chef de partie selama hampir 15 tahun. Semasa bkerja dulu sy duduk di western cuisine shj, terus terang cakap masakan melayu atau tempatan sy byk ambik tips drp blog Mamak Haji.

Dari situ sy juga buat bbrapa experiment ttg menghasilkan rempah2 utk mendpt gulai kari yg baik, al-hamduliLLah tips Mamak Haji mmg berfaedah buat sy. Bgitu juga pelanggan2 amat berpuas hati dgn gaya gabungan masakan ala barat & tempatan. Skrg sy buka warung take away dpn sbuah kolej perubatan yg berbumbungkan kanvas lori utk berlindung dari paneh dan katering pula hanya kecil2an antara 100-250 org makan. Semua tu sy lakukan sorg diri krn takda pembantu, kot kalo ada katering sy mintak sepupu dok bantu tp stakat katering tu je la sbb sepupu ni ketua kampung.

Dulu ada la pembantu tp lama kelamaan dia plak nk jadi tokeh kita jatuh kuli dia, bgitu juga sy gajikan sorg pembantu masakan. Dlm penyediaan makanan sy agak perfectionist, sy tak boleh terima hat yg lebih kurang apatah lg yg cincai boncai. Ditegur byk kali pun masih tak brubah, babai la jwbnya. Tggal la sy sorg2.

Sy teringin nk blajaq personally dgn Mamak Haji cara nk buat pasemboq dan cendoi. Walopun dlm blog & fb Mamak Haji penah post tp personal touch tu yg sy nk cari hehehe. Sbb pasemboq di Ipoh ni takdak yg betui2 mcm di Penang. Mngkin di Ipoh takda mamak penang mai mniaga kot. Sy darah mamak penang tu ada la sbb tok dulu asai org Tg Bungah mai sini keja posman di pekan Parit, Perak.

Selepas berenti keja tahun 2006 dulu, sy penah buat bisnes tp takdak kena mngena dgn mknan langsung, kononnya dah jemu memasak. Sy ceburi bidang yg tak penah sy ketahui iaitu construction, konon nk jd kontraktor la tu. Sy ikut sorg kwn kontraktor ni malah byk juga keja2 sub-con dari dia. Dsbbkan trlalu ghairah nk jd kontraktor sy laburkan semua duit simpanan malah sy buat plak personal loan dgn bbrapa buah bank. Dlm setahun pertama prjalanan perniagaan agak memberangsangkan, bila nk msuk tahun kedua dah mula ada bibit2 nak kena seleweng. Bermula dgn XXXXX, sy dpt sub-con pasang langsir utk 150 buah bilik yg berharga RM300 ribu, tp XXXXXX bayar sy hanya RM70 ribu saja, diikuti lg bbrapa projek yg main-con pura2 gulung tikar pun ada. Sy tak dpt sesen pun ada tp modal dah kluar puluhan ribu. Lama kelamaan sy tak mampu nak bayar bank shgga bank failkan ke mahkamah. Pada tahun 2012 sy telah diisytiharkan muflis shgga la ke hari ini. Lama juga sy menyepikan diri, tak nak jumpa org mahupun sedara mara asyik berkurung diri di rmh. Isteri pulak tertekan dgn sikap sy yg mengalah. Bila duduk rmh mula la mngadap komputer siang & mlm, tu yg terserempak dgn blog Mamak Haji lalu sy ikuti scara senyap2. Lama kelamaan timbul dlm hati nak memasak semula tp sy mmg tak brapa reti dlm masakan melayu atau tmptn ni.

Dgn adanya blog Mamak Haji byk membantu memberi idea dan tips dlm penyediaan masakan melayu dan tmptan ni. Tahun lepas sy mencari sebuah van igt nk start berniaga kecil2an. Ada la sbiji van ni siap ada ngv semua tp di Grik Perak. Sy pun hbungi pemilik van tu dan turun ke Perak drp Shah Alam (rmh sy) utk mngambilnya. Setelah selesai urusniaga pembelian van trsbut sy mnginap di rmh emak 3-4 hari di Ipoh. Ketika sy bersiar di pekan Ipoh terserempak dgn kwn lama sama2 chef di Hotel XXXX, Shah Alam dulu. Dia la ni tangkap tender kantin sekolah2 dah hampir 9 tahun. Kebetulan salah satu kantinnya ada masalah tukang masak lalu dia minta sy bantu utk menggantikan tukang masaknya buat smentara waktu. Utk mencari pengalaman sy pun stuju tp biasa la gaji pekerja kantin skolah bukan la tggi. Dia bayar sy RM70 sehari sambil melatih pekerja2nya yg lain. Genap 3 bln di kantin sy pun bgtau pd kwn tu yg sy nak cuba brniaga sndiri pulak. Bermulanya sy berniaga sndiri dgn menumpang tapak Bazar Ramadan Stadium Perak di Ipoh.

Menu sy iaitu Nasi Beringin yg resepinya diambik drp blog Mamak Haji, cuma sy padankan dgn rendang ayam resepi ciptaan sy sendiri lalu sy namakan rendang ayam beringin hehehe. Al-hamduliLLah Nasi Beringin sy mndpt sambutan baik disamping rendang tok dan daging dendeng resepi emak & isteri. Malah Hari Raya pertama hgga keenam sy tak dpt beraya bersama anak isteri di Shah Alam sbb tempahan utk rmh terbuka drp pelanggan2 yg selalu membeli di Bazar Ramadan. Selepas habis musim perayaan sy cuba berniaga di tepi2 jln buka kanopi lipat tu tp sambutan kurang mnggalakkan sbb org tak kenal sy, lgpun nasi beringin suatu nama yg janggal di Ipoh ni. Seorg jiran tetangga di rmh sewa sy tu mengesyorkan supaya brniaga di dpn kolej tmpt dia mngajaq. Lalu sy mencuba nasib buka payung lipat dpn kolej di tgh paneh terik tghari. Al-hamduliLLah, ALLAH telah membuka jln rezeqi sy di situ shgga la ke hari ni. Menu jualan sy tidak terhad kpd nasi beringin, tomato dan nasi campoq smata2. Menu2 barat spt spaghetti ala bolognese, ala carbonara atau aglio e olio dan brbagai2 lg trmsuk chicken chop, slaw, mashed potato yg mnjadi kegemaran anak2 remaja masa kini. Maka drp situ la jugak dtgnya tmphan2 katering spt afternoon tea atau high tea bagi plajar, buffet atau informal dinner jugak. Cuma mslhnya sy terpaksa beli set pinggan, garfu, sudu, pisau semuanya.. tau2 je la makan set cara omputih ni semua kena ikut etiquette. Di Ipoh ni takda khidmad sewa set cara omputih ni.

Perniagaan sy al-hamduliLLah ada peningkatannya cuma sy tak dpt nk mnyimpan sbb ada untung ja beli brg, beli pinggan, beli sgala perkakas utk katering. Kadang tu trpaksa meminjam utk buat modal kalo ada katering dsbbkan takdanya simpanan, yg ada cuma modal pusingan harian saja. Mamak Haji ada sikit nasihat atau cara mcmana sy nak buat simpanan dlm masa yg sama sy kena membeli asset?

Ini la serba sdikit ttg diri dan perniagaan sy, dan berharap Mamak Haji boleh beri tunjuk ajaq dan nasihat bg org baru mcm sy ni. Segala jasa Mamak Haji sy tak mampu membalasnya cuma ALLAH Taala shj yg memberi segalanya.

Kalo Mamak Haji ada nk turun atau lalu Ipoh, sudi2 la hbgi sy di XXXXXXX
InsyaALLAH panjang umoq, kita brjumpa lg samada secara brsua muka mahupun di alam maya.

Wassalamualaikum wmwbt

XXXXXXXX

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 4,110,600 hits
September 2015
I S R K J S A
« Ogo    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 544 other followers