Pengurusan Katering/Restoren/Kantin
Assalamualaikum para pengunjung Ke Weblog Mamak ini!
Blog ini semata-mata disediakan untuk pengetahuan berkenaan perniagaan yang berasaskan dalam bidang Katering,Restoren atau pun kantin.Pada pendapat mamak marilah kita bersama berkongsi pengetahuan dalam perniagaan ini terutama untuk orang-orang Melayu yang baru ingin mencuba dalam bidang ini.Di blog ini para peminat makanan boleh berkongsi idea dan resipi-resipi dan keseluruhan bidang penyediaan Makanan.
Perniagaan Restoren,Kafeteria Dan Katering bukan lagi bidang perniagaan kelas tiga.Kebanyakan usahawan kita masih lagi berfikiran sempit dan negative terhadap peluang-peluang begitu luas terdapat untuk merebut kekayaan dan nama dibidang ini.KFC ,Macdonel,Dan lain-lain adalah contoh yang nyata kejayaan dalam industri makanan yang berorientasikan pada layanan pelanggan.Jangan berpendapat perniagaan ini adalah untuk tempat orang yang gagal dalam perniagaan.Skop perniagaan ini perlu dipandang luas dan terbuka.Pada zaman di mana suami isteri dikehendaki berkerja untuk menampung perbelanjaan seisi keluarga , perniagaan makanan membuka ruang untuk kebanyakan mereka makan di luar.Dengan menitik beratkan perniagaan yang sedang berkembang maju saya ingin memberi sedikit pengetahuan untuk menguruskan perniagaan ini secara professional dengan mengajak para usahawan yang baru dan dah lama kecimpung untuk mempelajari cara-cara yang mudah untuk menguruskan perniagaan Anda.Cara pengurusan yang ditampilkan adalah dari pengalaman penulis di bidang Kantin,Kafeteria dan Restoren.Penulis juga sedia menerima segala komen dan cadangan yang baru dari pembaca untuk mengembangkan perniagaan ini dikalangan pembaca Bahasa Melayu yang kurang mempunyai bacaan Ilmiah tentang perniagaan ini.
17 Respons to "Pengurusan Katering/Restoren/Kantin"
assalamualaikum haji….
saya masih bekerja di syarikat swasta,sy berminat nk menjalankan perniagaan makanan nasi campur, dari mana nk mulakan?takut jugak kalau nk bhenti kerja tiba2…
tq
Assalamualaikum! saya nak tanya, jika masak ayam masak merah dalam jumlah yang banyak. Apa cara untuk elakkan isi ayam seperti bahagian paha tidak hancur? Terima kasih!
Salam Mamak Haji, maaf sy baru disini. Bolehkah sy dptkan email mamak haji utk sy cerita niat sy untuk menceburkan diri dlm perniagaan ini dengan kaedah yang sy fkirkan. Besar hati sy nk mendpatkan sedikit pandangan dari mamak haji.
Assalamualaikum Haji, saya nk tanya,
Situasi:-
Sy ingin memulakan perniagaan katering bersama dengan makcik sy. Dimana Makcik sy ni adalah pengusah kecil kantin, jadi dengan niat untuk membantu beliau dan juga diri saya, saya ingin berniaga bersamanya untuk meluaskan perniagaan beliau. Beliau pernah mengajar saya masak nasi lemak waktu saya berniaga dulu. Jadi sekarang ni sy nk bantu beliau dari segi marketing dan production kalau ada projek.
Soalan:-
Adakah patut atau tidak sy teruskan niat saya ini sebb ada orang kata bahaya bisnes dengan keluarga? takut bergaduh san sebagainya…
assalamualaikum mamak haji saya nak tanya
1.macam mana saya nak selesaikan masalah saya yang mana ade ke katering yang menyediakan kuih muih sahaja,dan buat brand pulak katering kuih?
2.macam mana pulak kalau saya nak supply ke sekolah2,kilang2,dll,adakah saya menganggu dari segi,contoh diorang dah tender dgn kilang atau kerajjan adakah saya menganggu????
3.kami dah buat kuih hantar dalam 2-3 tempat dah 20 tahun macam mana nak selesaikan masalah ni mintak sangat2 tuan haji tolong……….
assalamualaikum mamak haji..
saya baru berjinak untuk berniaga kecil-kecilan.modal saya pun tidakla sebesar untuk memulakan perniagaan katering.saya membuat sandwich dan meletakkan di stesyen minyak.
Tp penjualan kurang memberasangkan.Apa pendapat mamak haji..adakah perlu diteruskan atau tunggu sehingga jualan memberansangkan.
Terima kasih.
Ida_eyda1206@yahoo.com.my
Salam…Tuan, saya mendapat tender membekal makan tengahari Dan malam untuk 300 org atau 300 pek selama 2 bln, menunya lauk ayam atau Ikan, sayur, buah dan nasi. Saya nak tanya pd tuan berapa kilo sayur yg patut saya guna kalau saya guna sayur kobis Dan lobak, dan jika Kari ayam, berapa byk Kari, bawang Dan Santan yg patut saya gunakan. Harap tuan dpt membantu.
Assalamualaikum
boleh saya tahu anggaran budget untuk kantin sekolah bagi pelajar seramai 640, di mana makanan disediakan adalah untuk sarapan, makan tengahari dan minum petang. berapa RM / pelajar untuk sehari?
1 | Aleza Zamrud
Jun 6, 2012 pada 6:29 am
assalamualaikum haji..
sy baru mulakan katering..nak tanya dari pengalaman hj jika untuk penyediaan makan 800pax berapa ekor ayam yang diperlukan dan berapa kilo daging perlu dibeli?
terima kasih..
Mohammad Roslan
Jun 7, 2012 pada 8:10 am
Salam, Mamak Haji selalunya buat katering menu nasi kandar Ayam 1.7kg – 1.8kg potong 10 ketul seekor. Kalau lapan ratus maknanya 80 ekor ayam. Berat ayam tentukan dgn betul. Kerana kita beli kira kg…jual pulak pakai ketul. Jaga kilo masa order. Daging nasi kandar masakan itam mamak haji selalunya buat kiraan daging ais bermutu tinggi 1 kg potong 14 ketulan. Setiap ketulan untuk seorang. Pesan dgn pembekal daging, seperti berikut, ” ptong daging 1 kg 14 ketul, sebanyak 800 ketul. Pembekal daging faham maksud anda. Di PUlau cakap saiz nasiq kandaq..mereka tahu. Di selatan mamak haji tak tahu pulak cara potong daging ini.Harap faham penerangan mamak haji yea..kalau ingin tanya soalan terperinci e-mail mamak haji. Wassalam.