PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: KARI KACANG SEPAT (MOCHA KOTTA KUZLAMBU).

Posted on: Januari 4, 2014


RESEPI: KARI KACANG SEPAT (MOCHA KOTTA KUZLAMBU).

kari kacang sepat

kari kacang sepat

Bahan-Bahan:

  • 1 cawan kacang sepat (kacang mocha kotta).
  • 2 biji terung bulat sederhana besar dipotong empat.
  • 10 biji bawang merah kecil dihiris (2 biji bawang labu dihiris).
  • 2 ulas bawang putih diketuk buang kulit.
  • 2 biji tomato sederhana besar dipotong empat.
  • 1/2 cawan perahan asam jawa pekat.
  • 2 cawan air.
  • 1 sudu kecil halba campur.
  •  8-10 helai daun kari.
  • 3 sudu besar minyak masak untuk tumis.
  • 1 cubit serbuk asafoetida atau hing powder.
  • 2 sudu besar serbuk cili.
  • 2 sudu besar serbuk ketumbar.
  • 1/4 sudu kecil serbuk kunyit.
  • 1 sudu kecil ‘sambar powder’ kalau ada.
  •  Garam dan gula secukup rasa.

CARA-CARA MASAK:
1. Rendam kacang ini semalaman. Rebus dengan 1 sudu kecil garam. Rebus 45- 60 minit atau sehingga kacang ini kacau picit mudah kulitnya tanggal dan lembut. Toskan.
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila minak panas masukkan halba campur. Bila rempah mula letop-letop, kecilkan api dapur dan masukkan pula serbuk asafoetoetida, hirisan bawang, bawang putih. Tak perlu garingkan bawang cuma lembut sudah memadai.
3. Bila bawang lembut masukkan tomato dan daun kari dan masukkan terong dan layukan. masukkan kacang sepat dan juga sedikit garam untuk kuahnya. Gaulkan serata 1-2 minit.
4. Masukkan perahan air asam dan juga air 2 cawan. Masukkan serbuk ketumbar dan juga serbuk cili. Didihkan adunan ini sehingga terung masak dan juga kari mulai pekat.
5. Selamat mencuba..

1 Response to "RESEPI: KARI KACANG SEPAT (MOCHA KOTTA KUZLAMBU)."

Salam tuan hj..kari afriqa tu sy dah try wow…mmg best!syukran jazirannnn…respi kacang ni nk try cuma nk tw serbuk asafoetida tu apa dia?pls..:-)

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 5,463,213 hits
Januari 2014
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: