RESEPI: NASI BERINGIN.
Posted April 27, 2014
on:
RESEPI: NASI BERINGIN.
Bahan-Bahan:
– 1 kg. Beras basmati. Rendam beras selama 30-45 minit.
– 4 biji bawang labu sederhana besar dihiris.
– 1 sudu besar pes halia bawang putih.
– 1 batang serai diketuk perdunya.
– 1 sudu kecil garam masala.
– 1 kpg kayu manis, 3 bunga lawang, 3 biji pelaga, 5 cengkih.
– 1 sudu besar minyak sapi.
– 2 sudu besar minyak masak.
– 1/2 tin susu cair.
– 2 sudu besar air mawar.
– 1 helai daun pandan dan sedikit daun ketumbar, bawang goreng untuk taburkan di atas nasi.
– Air untuk masak nasi sama paras dengan beras. Kaedah Nisbah 1:1.
– sedikit pewarna kuning telur.
– Garam dan gula secukup rasa.
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak sapi bersama dengan minyak masak. Masuk kayu manis, bunga lawang, biji pelaga, cengkih, serai dan daun pandan.
2. Masukkan bawang dan goreng sehingga warna keemasan.
3. Masukkan pula pes halia bawang putih. Bila pes mengeluar aroma wangi,
4. Masukkan air, susu cair, garam, gula dan pewarna kuning. Bila air mula mendidih masukan beras basmati. Tutup dan biarkan nasi masak. Ikut tip-tip masak nasi istimewa lain. Bila nasi mula masak masukkan air mawar.
5. Hidangkan nasi dengan dengan daun ketumbar dan bawang goreng. Selamat mencuba.
4 Respons to "RESEPI: NASI BERINGIN."
mamak haji assalam….teruja tengok blog mamak haji ni, sangat informatif…saya tengah mencari resipi nasi beriani..boleh mamak haji terangkan…dah lama cuba buat nasi beriani tapi tak erapa nak jadi mamak……saya ni orang penang, tapi nasi beriani pon tak gheti masak..ish ish ish..terima kasih didahulukan mamak haji
[…] ini ita ambil daripada Perniagaan, Katering dan Restoran Resepi di kongsikan oleh Mamak Haji. Nasi ni memang sedap, rasanya seakan nasi minyak, tapi kalau […]
1 | pencinta2013
Mei 21, 2014 pada 2:33 pm
Assalamualaikum, semoga Mamak Haji dirahmati & diberkati ALLAH SWT.
Saya nak bertanya pada Mamak Haji lah, di antara bahan2 ramuan di atas ada dinyatakan 1 sudu teh garam masala. Saya juga difahamkan garam masala ini tidak ditumis bersama bahan2 yg ditumisan, oleh itu bila ianya sesuai dimasukkan ke dlm nasi tersebut?
Sekian, terima kasih.
Mohammad Roslan
Jun 2, 2014 pada 12:34 pm
Mualaikumwasalam..Jazakallah,
Garam masala sebenarnya sebagai “Flavour Enchancers”..cuma menyedapkan masakan..sebenarnya ia telah pun digoreng kering dan adunkan..tidak perlu ditumis lagi..biasanya garam masala mamak haji masukkan setelah sukatan air telah dimasukkan dalam periok baru masukkan seperti garam dan gula dan pewarna. Ok yea..terima kasih singgah kat blog mamak haji. Wassalam.