PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESPI ‘ALA THAI: DAGING MASAK MERAH:

Posted on: Disember 10, 2014


RESPI DAGING MASAK MERAH:

RESPI DAGING MASAK MERAH ‘ALA THAI

RESPI DAGING MASAK MERAH:
Mula sekali rebus daging dengan sedikit warna merah..nak merah sgt pun boleh. Kalau rebus biasa makan masa 1 jam lebih kalau guna pressure cooker sat je..dlm 1/2 jam. Air rebusan jgn pulak buang..buat stok.

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
– 1/2 kg daging.
– 2 cawan air rebusan daging.

Untuk Dikisar dan Tumis:
– 2 biji bawang labu merah sederhana besar.
– 3 ulas bawang putih.
– 1 inci halia.
– 2 sudu besar cili kisar.
– 2 batang serai dihiris.

Bahan-bahan untuk penyediaan sos.
– 1/4 cawan sos tomato.
– 3 sudu besar sos cili.
– 2 sudu besar sos tiram.
– 1 sudu kecil sos kicap ikan.
– 1 sudu besar perahan jus limau nipis.
– 3 helai daun limau purut dibuang tulang tengah.
– 1 sudu kecil gula, garam secukup rasa.
– 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn 1 sudu besar air. Kalau kuah nak banyak

Untuk hiasan:
– 2 biji bawang labu sederhana besar dipotong wedges / bulat.
– 1 tangkai cili hijau/merah / cili padi.

CARA-CARA MENYEDIAKAN:
1. Daging yg telah rebus empuk, dihiris.
2. Masukkan minyak dalam kuali panas, tumis bahan kisaran sehingga pecah minyak sama seperti sambal tumis.
3. Masukkan sos cili, tomato dan tiram. Sekiranya kuah nak banyak sikit masukkan stok daging. bila mendidih tambah air bancuhan jagung.
4. Masukkan daun limau purut, hirisan bawang, tomoto atau apa saja anda suka sayuran seperti lada benggala juga boleh.
5. Masukkan jus limau, rasa manis ( kalau pedas tambah gula), asin (tambah sos kicap ikan) dan keasaman, Bila semua ok..keluarkan dan hidang. Mudah.

Advertisements

2 Respons to "RESPI ‘ALA THAI: DAGING MASAK MERAH:"

Hi,

Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
http://letsmasak.com/register

Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.

Ikhlas daripada,
Letsmasak.com

sangat menyelerakan

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,192,387 hits
Disember 2014
I S R K J S A
« Nov   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: